NVON congres met ALV

17 april

Op 17 april 2019 wordt weer het jaarlijkse NVON congres gehouden met  daaraan gekoppeld de ALV.

Thema

Jong Leren Eten van Gezonde en Duurzame Voeding.

 

Locatie

Het congres vindt plaats bij het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland, Vondellaan 174, 3521 GH Utrecht.

U bent welkom op woensdagmiddag 17 april 2019. Het bestuur van de NVON nodigt u van harte uit deel te nemen. Houdt u er rekening mee dat er rondom de school alleen betaald parkeren is. Er is een grote parkeergarage, Vaartsche Rijn, op 3 minuten loopafstand. De school is met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Station Vaartsche Rijn is tegenover de school.

 

Programma

v.a. 12.00 uur – Ontvangst met koffie/thee en informatiemarkt

Dit jaar is er een informatiemarkt, waar u nader kunt kennismaken met diverse interessante mogelijkheden voor uw lespraktijk aangaande voeding, studiemogelijkheden voor leerlingen, etc. Tijdens de informatiemarkt kunt u ook diverse boeken en andere producten kopen.

 

13.30 – 14.15 Gezonde leefstijl verbetert schoolprestaties door Prof. Dr. Ir. J.C. (Jaap) Seidell

In het huidige voedsellandschap is het steeds lastiger voor consumenten om een gezonde keuze te maken. Deels doordat er een intensieve marketing is van ongezonde voedselkeuzes. Vooral de marketing gericht op kinderen is uitermate effectief én ongezond. De meeste kinderen groeien op zonder kennis en vaardigheden op te doen die noodzakelijk zijn voor voedselkeuzes die passen bij een optimale groei en ontwikkeling van kinderen. Voedselonderwijs is een mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met aspecten als duurzaamheid en gezondheid van voedsel. Dat kan deels door er in bestaande vakken aandacht aan te besteden maar ook door kinderen in de praktijk ervaring te laten opdoen met gezond eten zoals in de lunchpauze. Volgens het kabinet moet gezonde leefstijl in het DNA komen van het onderwijs. Onderzoek laat zien dat dat leidt tot gezondere en fittere kinderen maar ook tot betere schoolprestaties.

14.15 – 15.00  Bewerkt voedsel: wat zijn de voors en tegens? door Prof. Dr.  M.A.J.S. (Tiny) van Boekel

Bewerkt voedsel staat in een kwaad daglicht bij de gemiddelde consument, men lijkt te willen gaan voor onbewerkt en natuurlijk voedsel. Er heerst grote verwarring over bewerkt voedsel. Deze lezing probeert daar meer duidelijkheid over te verschaffen. Enerzijds zijn bewerkingen nodig t.b.v. voedselzekerheid, voedselveiligheid, voedselkwaliteit en duurzaamheid. Anderzijds leidt de industriële productie van levensmiddelen tot vervreemding en tot een overvloedig aanbod waar de gemiddelde consument niet goed mee om kan gaan. De lezing gaat in op beide aspecten.

15.00 tot 15.30 pauze en bezoek informatiemarkt

15.30 – 16.45 Keuze uit   zeven workshops

 

1. Weet wat je eet door Suzanne Jacobs van het Voedingscentrum

Weet Wat Je Eet is het gratis online lespakket van het Voedingscentrum over gezond, veilig en duurzaam eten voor vmbo, havo, vwo en mbo. Het pakket sluit aan op de kerndoelen voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo . Met het lespakket Weet Wat Je Eet en de Gezonde Schoolkantine voldoet jouw school al aan 2 belangrijke voorwaarden voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School. Tijdens de workshop presenteert het Voedingscentrum het pakket, doorlopen we een paar lessen en gaan we in gesprek over het gebruik van dit pakket in de les. Kijk ook eens op www.wwje.nl

 

2. Jong Leren Eten in het VO door Vivienne Tersteeg  en Marlon van der Waal

Tijdens deze workshop maak je kennis met het LNV programma Jong Leren Eten en krijg je inzicht in welke educatieprogramma’s er al bestaan op het terrein van voedingseducatie en VO of waar je die zou kunnen vinden. Het programma Jong Leren brengt kinderen en jongeren (0-18 jaar) in een onderwijssetting in aanraking met informatie en activiteiten over voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij zelf leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.
Jong Leren Eten hecht veel waarde aan ervaringsgericht leren met praktische vaardigheden. Marlon van der Waal vertelt over haar recente onderzoek naar de huidige situatie van het voedingsonderwijs op VO scholen en wat daar aan verbeterd kan worden als resultaat van haar bevindingen over Jong Leren Eten en VO.

3. Gezonde school worden voor het thema voeding: Gebruik het leerplankader gezonde leefstijl. Door Maaike Rodenboog (SLO) en een docent van een school waar dit leerplankader gebruikt wordt

Gezond eten is een uitdaging in de huidige maatschappij, aanbod en keuze zijn overdadig. Jongeren dienen te weten wanneer ze voor gezond en minder gezond kiezen. Ook de vragen: 'Waar komt ons voedsel eigenlijk vandaan?' en 'Hoe komt een duurzame voedselproductie tot stand?' zijn uitgewerkt in een leerplankader gezonde leefstijl waar voeding een van de thema's is.

In de workshop gaan we aan de hand van een praktijkvoorbeeld verkennen hoe de inhouden van het thema voeding uit het leerplankader gebruikt kunnen worden voor het maken van keuzes rond een gezonde en duurzame voeding in de les.

 

4. Wat bepaalt de smaak van tomaat door Miranda van den Ende van Tomatoworld en Koppert Cress door Jens Baan

In deze workshop nemen wij u mee in de smaak van de tomaat van grond tot mond. U krijgt kennis over de smaakkarakteristieken en we meten zelf de brix- en PH-waarde van verschillende tomatensoorten. Nadat u uw brevet van smaakexpert hebt behaald zullen we proeven van een assortiment van tomaten. U zult na deze workshop nooit meer spreken over DE Nederlandse tomaat, want die bestaat niet.

Koppert Cress, een ‘miniatuurwereld’ van smaak, geur en kleur. Koppert Cress is voortdurend op zoek naar natuurlijke, innovatieve ingrediënten, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te intensiveren. Producten die voldoen aan de steeds strengere eisen van restaurants wereldwijd. Cressen zijn verse kiemplantjes van 100% natuurlijke, aromatische planten. Deze planten bieden een versheid en intensiteit in smaak en geur die alleen in jonge plantjes wordt aangetroffen.

5. Brain bugs - het microbioom als link tussen voeding en de hersenen door Jeanette Mostert van het Radboud umc Nijmegen.

De bacteriën en andere micro-organismen in je darmen zijn essentieel voor de vertering van je voedsel. Een goede darmflora is niet alleen belangrijk voor je lichamelijk welzijn, maar heeft ook invloed op je hersenen en gedrag. Onderzoekers uit Nijmegen bestuderen het microbioom van de darmen om te begrijpen hoe voeding ons gedrag beïnvloed. Vanuit het Europese onderzoeksproject Eat2beNICE zijn ze betrokken bij verschillende interventiestudies waarbij wordt onderzocht of bepaalde diëten agressief, impulsief en obsessief gedrag kunnen verminderen. In deze workshop vertellen zij hoe je goed voor je darmflora kunt zorgen, wat allergieën te maken hebben met de bacteriën in je darmen, en waarom kinderen met ADHD soms wordt aangeraden een bepaald dieet te volgen. We gaan aan de slag met een aantal korte opdrachten die je ook met je klas kunt uitvoeren.

 

6. Ontdek de chemie van bakken door Evelien Lingeman (C3)

Ontdek de chemie van het bakken aan de hand van het cupcake experiment!

Met behulp van dit eenvoudige experiment laat c3 een leuke manier zien om jongeren bewust te maken van de ingrediënten die worden gebruikt om cupcakes te maken. Wat gebeurt er wanneer je ingrediënten vervangt of een andere bereidingswijze toepast?

Tijdens deze workshop gaan jullie met de c3 labkaart aan de slag en komen er zo zelf achter. Ook geven we tips hoe je de labkaart kunt gebruiken jongeren na te laten denken over duurzaamheid en voedingswaarden.

7. De keuken als lab: moleculaire gastronomie door Niek Bijkerk, Wageningen Universiteit

Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren en het liefst allebei tegelijkertijd. Alsof je je laboratorium in een keuken verandert. De consument staat centraal en moet vooral verrast worden. Als je naar de wetenschappelijke kant van moleculaire gastronomie kijkt is het belangrijk om te snappen hoe je verschillende texturen ontwerpt.

In deze workshop gaan we in op structuren van kaas (mozzarella) en deeg (brood, in het bijzonder gluten). Het zijn hier vooral de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de structuur en structuurveranderingen.

Medewerkers van Wageningen Universiteit presenteren een demo over de bereiding van mozzarella en u gaat zelf aan de slag met het effect van gluten in brood.

 

17.00 uur Algemene ledenvergadering 2019

18.00 uur borrel, gevolgd door een warm buffet.

 

U kunt zich vóór 9 april opgeven via de link op de NVON website

Wilt u daarbij aangeven of u van het buffet gebruik maakt? Graag vermelden als u een vegetarische maaltijd op prijs stelt of andere dieetwensen hebt..

Uw keuze voor een workshop kunt u ter plaatse maken.

Deelname is voor NVON-leden gratis, niet-leden betalen € 50,00 per persoon.

Wij hopen u op 17 april te mogen ontmoeten.

 

Inschrijven

U kunt zich HIER inschrijven

 

Datum

Woensdag, 17 april 2019

Tijd

12:00 tot 20:00
Agenda