Gezocht: de favoriete leraren van Nederland!

4 februari

Inschrijving Leraar van het Jaar 2021 van start Het is weer zover: leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen hun favoriete leraar of collega voordragen voor de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2021. De digitale inzendingenbus staat tot 1 april 2020 open voor de leuke, enthousiasmerende, verbindende leraren met een eigen onderwijsvisie en hart voor goed onderwijs die Nederland rijk is.

Dat er genoeg van deze leraren te vinden zijn, bleek wel in de voorronde van de vorige verkiezing, toen de de jury op maar liefst 800 inzendingen kon rekenen. Uit alle aanmeldingen kiezen collega’s (beroepsjury) samen met een vakjury de uiteindelijke vier winnaars uit het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling 2021 worden de namen van de nieuwe Leraren van het Jaar bekendgemaakt.
 

Ambassadeur voor de beroepsgroep

De bekroonde leraren zijn vervolgens een jaar lang ambassadeur van hun sector en krijgen een podium om hun inspiratie, innovatie en passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Daarmee draagt de verkiezing bij aan een positief imago van het beroep en maakt die de kwaliteit van de beroepsgroep zichtbaar. 
 

Trots op het lerarenvak

Volgens Chantal Goedertier, Leraar van het Jaar 2019 voor het speciaal onderwijs, mogen haar vakgenoten trots zijn op hun vak. “Als iemand je op een feestje vraagt wat je doet voor werk, zeg dan luid en duidelijk: ik ben docent!”. Dat je als Leraar van het Jaar echt iets kan bijdragen aan die trots, heeft Dirk Megens, winaar voor het mbo in 2019 ervaren. “Als ‘Leraar van het Jaar mbo’ heb ik me mogen inzetten om het imago van zowel de docent, als het mbo nog positiever te laten overkomen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet, waarbij ik echt het idee heb dat ik een bijdrage aan de trots op ons beroep en het mbo heb kunnen leveren.”
 

Een leraar nomineren

Andrew Niemeijer, Leraar van het Jaar in 1999 en tegenwoordig voorzitter van Leraren van het Jaar, motiveert leraren om ook deze editie weer deel te nemen aan de verkiezing. “Vanuit vakmanschap werken leraren met hart en ziel voor hun leerlingen. Omdat iedereen het recht heeft op het beste onderwijs. Wordt daarom ambassadeur voor het leven van ons onderwijs en doe mee met de Leraar van het Jaar verkiezing!”

Nomineren kan via de website www.not-online/lvhj/ tot 1 april 2020. De genomineerden worden in het najaar van dit jaar bekendgemaakt.
 

Vernieuwend onderwijs begint op NOT 2021

De Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) is niet weg te denken uit het Nederlandse onderwijsveld. De onderwijsprofessional krijgt antwoord op prangende vragen, leert alles over de nieuwste ontwikkelingen en maakt kennis met het productaanbod van ruim 450 deelnemers. De NOT kent een rijke historie. In de jaren zestig begonnen als beurs voor het basisonderwijs, bedient het tegenwoordig het totale onderwijsveld. NOT richt zich op Kinderopvang, het Primair Onderwijs en Voortgezet onderwijs. Van 26 tot 30 januari 2021 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Nieuws