VWO Scheikunde 2023-1 algemeen

Antwoord:

Door: Loes Vermeij | Datum: Vrijdag 26 mei 2023, 09:32 uur

Ik stoor mij aan het verschil tussen havo en vwo CSE, of eigenlijk heb ik het idee dat havo moeilijker aan het worden is en vwo juist eenvoudiger. VWO CSE was ook 600 woorden korten (2526) dan havo (3104). Hoe staan jullie hierin?

Mijn eerste examens (2014) hadden vragen die ik na uren puzzelen een keer doorhad en nu maak ik nog wel foutjes maar is het vrij rechttoe rechtaan op vwo. 

Door: Hurenkamp | Datum: Vrijdag 26 mei 2023, 10:59 uur

Na het zelf maken dacht ik (en nog steeds eigenlijk): het vwo-examen is weer gemakkelijker geworden. Ik hoor en lees dat terug bij anderen. Kórter is an sich niet zo erg, daar is al jaren door "het veld" (o.a. via de exit-enquetes Wolf, naar ik meen) om gevraagd.

De kwaliteit van de vraagformuleringen en van het antwoordmodel, zowel chemisch-inhoudelijk als algemeen-taalkundig en qua aansluiting vraagstelling/correctievoorschrift viel bij het maken al wel op, en ook nu ik aan het nakijken ben. Zie mijn forumopmerkingen inzake bijv. vraag 7, 11 (Kz *is* geen evenwichtsvoorwaarde), 15, 20, maar ook die van vele anderen (peilmoment: nu).
Het is natuurlijk mensenwerk, maar: dit zou m.i. eigenlijk beter moeten (kunnen).

Door: Muller | Datum: Zaterdag 27 mei 2023, 09:18 uur (Bewerkt op: 27-05-2023 13:40)

Bij mij werkt de link niet: https://newsroom.nvon.nl/files/default/skv231nv.pdf

 

Op https://nvon.nl/examenbesprekingen-nask2/scheikunde zijn de links niet allemaal correct. De NaSk2-verslag toont de VWO-bespreking...

Door: Loes Vermeij | Datum: Zaterdag 27 mei 2023, 10:59 uur

Ik zeg niet perse dat dit vwo examen slecht is, lort is fijn, maar als ik het vergelijk met havl begrijp ik niet waar het niveauverschil echt in zit. Hoe zijn jullie gedachten daar over? 

Door: Rik Poot | Datum: Maandag 5 juni 2023, 17:05 uur

ik eb een overleg met mijn eerste corector en we komtn niet uit vakspecifieke regel 3.3: 

"Per vraag wordt één scorepunt afgetrokken van het aantal dat volgens het beoordelingsmodel moet worden toegekend als in een gevraagde reactievergelijking één of meer van de onderstaande fouten zijn gemaakt: − als tribune-ionen zijn genoteerd; − als de coëfficiënten niet zijn weergegeven in zo klein mogelijke gehele getallen;"

Ik lees dat geldt voor ALLE tribune deeltjes, maar mijn eerste corrector beweert dat dat niet voor b.v. H2O en CO2 geldt (omdat dat geen ionen zijn). Wie heeft er gelijk? 

 

Door: Rembrandt de Witt | Datum: Dinsdag 6 juni 2023, 22:08 uur

@Rik

Ik ben het met je eens en heb bij mijn leerlingen hiervoor een extra punt afgetrokken (naast evt. *3). Ik moet deze discussie nog met mijn 1e corrector gaan voeren.

Door: Molenkamp-Gorter | Datum: Dinsdag 6 juni 2023, 22:28 uur

Dit geldt alleen voor tribune-ionen.

Tevens geldt dat je *3 alleen kunt scoren bij uitsluitend correcte formules in de vergelijking. Dit punt ben je vrijwel automatisch kwijt als er extra deeltjes in staan. Een extra punt aftrekken is dan niet nodig. Ik kan eigenlijk geen mogelijk antwoord verzinnen dat wèl *3 zou scoren, maar toch een punt aftrek moet krijgen wegens deze regel.