Vraag 24

Antwoord:

Door: Patrick van Kempen | Datum: Vrijdag 26 mei 2017, 16:06 uur (Bewerkt op: 26-05-2017 17:21)

Cito: Waarom niet 1p voor , zoals wordt gevraagd, de lewisstructuur van NMP?

Levert nu geen punten op (NVON)

Verder wordt gevraagd de formele ladingen in de structuren (meervoud) aan te geven. 

En dat kan alleen bij de mesomere grensstructuur..... vind ik niet netjes

 

indien geen C=N is getekend, kan ivm "in deze" 2e punt ook niet worden toegekend, 3e is dan ook niet meer te geven.  Weer zo' n correctiemodel waarbij niet wordt gekeken wat de leerling WEL goed doet.

corr model past bij enkel goed antwoord maar bij een foutief antwoord.....

Door: Maas | Datum: Maandag 5 juni 2017, 13:23 uur

ik heb toch wel eens mensen met toch 1 punt (of 2) als ze niet C=N hebben. maar wel een grensstructuur. je kunt dan toch nog voldoen aan octetregel en formele ladingen noteren. het is alleen een kwestie van niet voor de hand liggende stucturen zoals enkele C-O met + op C en - op O (3 ongebonden e-paren) levert toch 2e bolletje. of nog een ongebonden e-paar op C, waardoor wel een heel vreemde structuur met twee negatieve formele ladingen naast elkaar :-(

 

overigens kom ik ook structuren tegen die geen grensstructuur zijn omdat atomen verplaatsen. dan is het neem ik aan wel altijd 0 punten?

Door: Rianne Moleman | Datum: Woensdag 7 juni 2017, 13:06 uur

@Maas:

Zoals collega Jahangir ook zegt: de tweede bol spreekt over deze grensstructuur, dus alleen de grensstructuur met de C=N binding en juiste formele lading kan hier goedgerekend worden.
Daarnaast begrijp ik je laatste voorbeeld niet helemaal: een grensstructuur zonder C=N binding (maar dan dus nog wel het vrije elektronenpaar op het stikstofatoom?) met een formele lading van 1- op het koolstof atoom met een vrij elektronenpaar, en enkelvoudig gebonden zuurstofatoom met formele lading 1- en 3 vrije elektronen paren? Dan is er een elektronenpaar te veel gebruikt en is het sowieso fout. Dat zie je ook goed aan de totale lading: die is in mesomere structuren hetzelfde, in jouw laatste voorbeeld kom ik op 2- uit en de "gewone" structuur is 0.