Vraag 16

Vraag 16

Door: Ad Mooldijk | Datum: Woensdag 10 mei 2017, 18:55 uur

Uw commentaar

Antwoord:

Door: Theelen | Datum: Zaterdag 13 mei 2017, 11:37 uur

Zijn er nog meer collega's die moeite hebben met het corrigeren van leerlingantwoorden bij vraag 16?

De vraag is "Geef een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel". Uit het CV blijkt dat het accent van de vraag ligt op het ontstaan van gel IN de bolletjes.

Veel van mijn leerlingen hebben de vraag helemaal niet zo gelezen en geven antwoorden waarbij ze gaan uit leggen dat de reactie door kan gaan en er dus meer gel ontstaat.

Zij lezen dan a.h.w. een accent bij "de vloeistof wordt OOK omgezet tot een gel".

Uit de vraag blijkt helemaal niet aan welke eisen het antwoord moet voldoen. Vanuit het perspectief van de leerlingen zijn ze dus klaar met het beantwoorden van de vraag als ze aangeven dat de reactie dan langer kan doorgaan / dat er meer crosslinks gevormd kunnen worden bij langer in de calciumchloride-oplossing liggen, etc...

 

Door: Patrick van Kempen | Datum: Zaterdag 13 mei 2017, 16:19 uur

Dat klopt: de vraag gaat dan ook over "de vloeistof binnen in de bolletjes" zoals dat in de zin boven opgave 16 staat. 

Door: Schaareman | Datum: Zaterdag 13 mei 2017, 16:39 uur

M.i. kan het eerste bolletje impliciet gelezen worden. Als een leerling iets zegt dat er IN de bolletjes een gelvormende reactie plaatsvindt, en dan vervolgens ook nog deze reactie expliciet benoemd (calcium(ionen) en alginaat) dan heeft de leerling 2 p. Hoe kan er immers anders een reactie IN het bolletje plaatsvinden met calciumionen als deze niet eerst IN het bolletje zijn gekomen? 

Door: Schaareman | Datum: Zaterdag 13 mei 2017, 16:53 uur

Een leerling geeft de verestering van alginaationen als MOGELIJKE verklaring. Vind ik een hele goede scheikundig ook mogelijke optie, vanuit leerlingperspectief!

Door: Hurenkamp | Datum: Zaterdag 13 mei 2017, 18:37 uur

Eerste bol (Ca-ionen dringen door...) wordt vaak gemist door de leerlingen. Ook door mezelf tijdens het maken, erken ik. Herkenbaar probleem.

Door: Wouter den Boer | Datum: Maandag 15 mei 2017, 20:31 uur

Tsja, maar ik vind juist voor het testen van het idee dat je voor botsende deeltjes ook werkelijk transport van stoffen nodig hebt een goede in deze vraag. Dus ik zou toch pleiten voor het zeker aanwezig zijn van het binnendringen van bol. Wat zou het anders voor zin hebben dat hij er langer in moet liggen en waarom zou anders een vlies gevormd zijn??? Zie het als een soortgelijke proef als de demo van Nylon maken. Dat behandeld dit en doen we toch ook allemaal?