Vraag 13

Antwoord:

Door: Gilbert Carmelia | Datum: Vrijdag 24 mei 2019, 12:40 uur

Kan men deze vraag met behulp van Heisenberg beantwoorden? Bijv: bij CLI is de Ek hoger dus ook delta p daardoor is delta x kleiner en is dus de nauwkeurigheid plaatsbepaling bij CLI  kleiner. Kan dit?

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Vrijdag 24 mei 2019, 14:56 uur

@Gilbert: daar zie ik niets in wat punten waard zou kunnen zijn. Een hoge p zegt nog niets over ∆p. En de ∆x uit Heisenberg is iets heel anders dan de resolutie van een CLI-scan. Als we al onze macroscopische metingen konden uitvoeren met een resolutie gelijk aan de quantum-∆x, zou de politie ook geen marge hoeven inbouwen bij het flitsen :)

Door: Gilbert Carmelia | Datum: Zaterdag 25 mei 2019, 14:59 uur

Thnx

Door: Linnenbank | Datum: Zaterdag 1 juni 2019, 12:00 uur

Net als vraag 17 begint met een eerste bolletje dat een verschrikkelijke open deur is. Zo erg dat ik het zelf waarschijnlijk ook niet zou hebben opgeschreven en in totale verbijstering zou hebben gereageerd als iemand mij zou vertellen dat ik dat ook moest opschrijven. Specifiek voor 13 geldt dat de simulatie met verval in de oorsprong ook suggereert dat een zo klein mogelijk getal nauwkeuriger is. Ik heb geen enkele leerling die deze open deur intrapt, noch de zwakke noch de zeer goede. Deze vraag heeft dus geen enkele discriminerende waarde en letterlijk het correctievoorschrift toepassen zou geen ander doel dienen dan de examenresultaten te drukken. Ik val dan ook terug op 3.3 om het eerste scorepunt te geven.