Vraag 21

Antwoord:

Door: Gorgias Meijers | Datum: Zaterdag 27 mei 2023, 12:31 uur

Rijneveld: 

Moet volgens jullie voor scoren van de 2e bol (inzicht dat...) het ontstaan van negatieve ladingen expliciet genoemd worden? 
Veel leerlingen noemen wel dat er H+ wordt afgestaan en dat de keten dan kan binden met Mn2+. Is dat voldoende inzicht?

Dit lijkt mij voldoende inzicht.

Door: Ewoud Woelderink | Datum: Zaterdag 27 mei 2023, 14:47 uur

@Koen: lijkt mij wel. De redenering voldoet niet voor 2e bolletje, maar conclusie is volgens mij nog steeds consequent.

Door: Arjan van Ginneken | Datum: Zaterdag 27 mei 2023, 20:05 uur

Ik heb een leerling die ingaat op het feit dat glutaminezuur meer niet-bindende elektronenparen heeft en daardoor Mn2+ beter kan binden. Ik ben genegen dat goed te rekenen vanwege chemisch correct. Wat denke jullie?

Door: van Damme-Rosenmöller | Datum: Zondag 28 mei 2023, 10:04 uur

@Arjan Zie ik als niet correct voor scoren bolletje 2. Vraag betreft omstandigheid van hogere pH.

Door: Schaareman | Datum: Dinsdag 30 mei 2023, 08:59 uur

Een overweging;

Gezien wat leerlingen weten, is het dan niet verdedigbaar (via indien of opmerking) voor 3p (ipv maximaal 2 via consequente conclusie) als leerlingen de aminogroep van asparagine (eigenlijk dus de amide groep) 1 of 2 H-ionen laten afstaan en dan tot de conclusie komen dat keten A de Mn-ionen het beste bindt? (Mits natuurlijk duidelijk wordt uit de context dat het specifiek de NH2 van Asn is en niet die van Lys.)

In Binas staat Asn onder de zure aminozuren. Dat dit een heel zwak zuur is, is alleen te zien aan het iso elektrisch punt, wat de leerlingen niet hoeven te kennen. Het is in een licht basisch milieu maar dat is nog steeds mogelijk op te vatten als overmaat(je) loog. 

Ik zag hier en daar leerlingen deze kant op redeneren en na de eerste verbazing (ze leren toch dat NH2 basisch is) en de commentaren hierboven begreep ik dat antwoord al iets beter.

Als we foute Lewis struturen met 9 elektronen in een L schil niet hoeven aan te rekenen...

Door: Molenkamp-Gorter | Datum: Dinsdag 30 mei 2023, 09:39 uur

Maar keten A heeft K en N (basische en zwak zuur) en keten B heeft 2x E (zuur). N en E zullen in basisch milieu beiden een H+ afstaan en dus negatief geladen zijn. Alleen K blijft neutraal. 

Het verschil tussen N en E in de ketens is dus eigenlijk niet relevant, het verschil tussen K en E is dat wel. Dan kom je nog steeds bij keten B uit.