Vraag 13

Antwoord:

Door: Muller | Datum: Donderdag 18 mei 2023, 12:55 uur

Moet "botsen" genoemd worden of is "raken" ook goed?

Door: Marieke Reijnders | Datum: Donderdag 18 mei 2023, 14:04 uur

@Muller: Ik denk dat het indien-antwoord niet heel veel extra ruimte biedt. Dat komt door het woordje "slechts". Een wollig antwoord wat nergens op slaat, maar waarin per ongeluk een juist verband is gegeven verdient dan denk ik dat punt niet. Terwijl een kort-door-de-bocht antwoord het punt wel verdient. Of lees ik de indien dan verkeerd?

Door: Muller | Datum: Donderdag 18 mei 2023, 15:28 uur (Bewerkt op: 18-05-2023 15:30)

Ik lees het indien-antwoord als:

1 leerling zegt alleen: pH is hoger dus minder botsingen = 1 pt (= pH hoger, dus minder "aanrakingen"?)
Of
2 lerling zegt alleen: het aantal botsingen is dan kleiner dus is ook de reactiesnelheid lager = 1 pt

 

 

Door: Tobias Schrama | Datum: Donderdag 18 mei 2023, 15:42 uur (Bewerkt op: 18-05-2023 15:47)

En ik altijd maar stampen op de mantra "Effectieve botsingen per tijdseenheid"...

Indien is duidelijk bedoeld dat als leerlingen het over aantal deeltjes H+ hebben en niet concentratie ze alsnog een punt kunnen halen. Slimme zet.

Door: Thijssen | Datum: Vrijdag 19 mei 2023, 15:20 uur

Veel leerlingen antwoorden: als de pH hoger is, dan is de concentratie zoutzuur lager, dus geven niet de formule H+. Lijkt mij goed, maar in alle voorbeeldantwoorden wordt expliciet H+ vermeld, dus ik twijfel.

Door: Jeroen van Leeuwen | Datum: Woensdag 24 mei 2023, 21:39 uur

Veel van mijn leerlingen zijn op het verkeerde been gezet door de term 'langzamer reageren' in de vraag in combinatie met 'botsende deeltjes'. 

Dat hebben zij opgevat als dat bij hogere pH de deeltjes langzamer bewegen, en dus de reactiesnelheid lager is bij hogere pH. 

Ik heb mij al een paar dagen afgevraagd hoe de leerlingen aan dit foutieve concept komen, ik vroeg mij bijvoorbeeld al af of ze dat bij een externe examentraining hadden gehoord, maar nu ben ik er dus achter. En als ik erover nadenk vind ik dat de term 'langzamer reageren' in de vraagstelling ook feitelijk onjuist is als het over deeltjes gaat. Als een deeltje met een ander deeltje reageert, gaat dit echt niet langzamer.... Maar goed, in de vraag gaat het over 'muntstukje dat langzamer reageert'. Begrijpend lezen is ook een kunst :-)

Toch volgende keer in de vraag misschien anders verwoorden? Bv. '... dat de reactiesnelheid bij hogere pH lager is?'