Vraag 03

Antwoord:

Door: Hoogland | Datum: Zondag 28 mei 2023, 13:48 uur

@ Ellen de Koster: Het klopt dat in de tekst is aangegeven "Bij elke vulstand is er een laag gas boven de vloeistof." Echter dan is 100% vol wel wat onhandig gekozen; 100% suggereert (in ieder geval in het dagelijks leven) wel dat er dus 100 - ans = 0% van iets anders in die fles kan zitten.

Daarnaast leren leerlingen op examentraining om eerst de vraag te lezen bij zule talige examens zodat ze daarna gericht de tekst lezen opzoek naar informatie ipv eerst de lappen tekst 3x lezen tot ze van elk woord en elke zin snappen wat de functie in de tekst is; dat is in ieder geval toen ik het examen zelf maakte de reden geweest dat ik deze zin helemaal niet gelezen heb, ik nam aan na het lezen van de vraag en het zien van de figuren dat ik genoeg informatie had om de vraag te gaan beantwoorden.

kortom, benieuwd wat de landelijke bespreking over deze vraag gaat zeggen.

Door: Jacco Dankers | Datum: Maandag 29 mei 2023, 14:45 uur

@Toussaint: 3p is hoe dan ook niet mogelijk, want impliciet zegt de leerling dat het wel had geklopt als de grafiek in figuur 2 wel lineair dalend was geweest. En dat is niet zo, de grafiek had juist moeten stijgen. Het lijkt erop dat de leerling de vulstand min of meer gelijkstelt aan de golflengte. 

Juist het eerste bolletje lijkt nog wel in het antwoord van de leerling terug te komen, maar bol 2 zeker niet en bol 3 eigenlijk ook niet. Het zou volgens mij sowieso geen lineaire grafiek opleveren, maar een steeds steiler lopende stijgende lijn (of als je vulstand gelijkstelt aan golflengte: een steeds vlakker lopende, dalende lijn, die bij vulstand 0 naar oneindig zou gaan).