Vraag 03

Antwoord:

Door: Tamas | Datum: Woensdag 22 mei 2024, 19:43 uur

Beste collega's

 hoeveel punten geven jullie voor: DME heeft hetlaagste koopkpunt omdat water en methanol uit OHgroepen bestaan en dus waterstofbrggen kunnen vormen.DEM bestaat niet uit OH-groepen. Als een stof H-bruggen kan vormendan kost het meer energie om deze te verbreken ,wat betekend dat de stof een hogere kookpunt heeft maar DME heeft dit niet waardoor het een lagere kookpunt zal hebben. 

- moleculen zijn niet genoemd   dus 1 of toch 2p

Door: Inge Roos | Datum: Woensdag 22 mei 2024, 20:24 uur

Ik vind het heel discutabel om te zeggen dat methanol uit OH groepen bestaat.... Maar afgezien daarvan, worden er begrippen op microniveau gebruikt (die waterstofbruggen en OH-groepen), en dat is waar in de vraag om gevraagd wordt; "gebruik begrippen op micro-niveau". Er staat niet "uitsluitend begrippen op microniveau". Dus ik zou er wel in meegan als je hier 2 punten voor geeft.

Door: Hurenkamp | Datum: Woensdag 22 mei 2024, 21:42 uur (Bewerkt op: 22-05-2024 21:43)

(Verwijderd, hoorde bij andere vraag)

Door: Ewoud Woelderink | Datum: Donderdag 23 mei 2024, 09:29 uur

@versluis

Volgens CV hoeft de dipool-dipool binding niet genoemd te worden, alleen het "verschil" in interacties (dus wel vs geen waterstofbruggen). Dan kan je 1e bolletje wel geven, maar als leerling het verschil beschrijft als waterstofbruggen vs Vanderwaalsbindingen is dat vakinhoudelijk niet juist, en kan je mijns inziens 1e bolletje niet geven.

Door: Zeilstra | Datum: Zaterdag 25 mei 2024, 12:42 uur (Bewerkt op: 25-05-2024 12:49)

Ook hier een tijdje op gepuzzeld. Correctievoorschrift niet consequent met voorbeeldantwoord en opgave.

"Methanol en water vormen beide waterstofbruggen en vanderwaalsbindingen die moeilijker af te breken zijn dan DME, dat slechts alleen vanderwaalsbindingen heeft. Als gevolg hiervan is het kookpunt van DME het laagst.

Dit is bol 1: verschil in interacties.

Dit is bol 2: inzicht welke interactie het sterkst is.

Niets over microniveau, wel bol 1 en bol 2, dus 2 pt."

edit: maar het woord "moleculen" staat in het voorbeeldantwoord niet tussen haakjes, dus toch 1 pt aftrek vanwege missen microniveau?

Door: Thijssen | Datum: Zaterdag 25 mei 2024, 16:24 uur

Zou het niet logischer geweest zijn om 1 punt toe te kennen aan de uitleg waarom water en methanol H-bruggen vormen (verwijzing naar structuurformule/ molecuulbouw)? Nu kun je zomaar poneren dat deze moleculen H-bruggen vormen.