Vraag 01

Antwoord:

Door: Marco Metselaar | Datum: Zondag 19 mei 2024, 12:57 uur

Ik heb een leerling die heeft opgeschreven filtreren, berust op verschil in oplosbaarheid. Lijkt mij scheikundig gezien niet helemaal onjuist? Stoffen die niet oplossen blijven achter als residu. 

Door: Patricia Gubbels | Datum: Zondag 19 mei 2024, 13:36 uur

Wat te doen met verschil in molecuulgrootte ipv deeltjesgrootte? Het gaat over water en cellulose, dus voor de leerling over moleculen als deeltjes....

Door: de Goede-Aarts | Datum: Zondag 19 mei 2024, 16:54 uur

Molecuulgrootte zouik fout rekenen, omdat een vezel uit meerdere moleculen bestaat. Dus blijft het echt het antwoord van het correctiemodel. 

Door: Wiersma | Datum: Maandag 20 mei 2024, 11:16 uur

@de Goede-Aarts

Molecuulgrootte kan je juist wél goed rekenen, de de moleculen van cellulose zijn zo groot dat ze in het filter achterblijven.

Door: Zeilstra | Datum: Maandag 20 mei 2024, 12:30 uur (Bewerkt op: 20-05-2024 13:04)

@Marco. Dit antwoord heb ik hier ook voor mij liggen. Het niet oplossen van cellulose is een eigenschap, echter staat dit al letterlijk in de tekst boven (en onder) de vraag. Is het een eis dat iets uit de bovenstaande tekst niet genoemd mag te worden? Vogens mij niet. Doordat de cellulose deeltjes niet oplossen ontstaan er natuurlijk grotere structuren/deeltjes.

Omdat wel/niet oplosbaar een eigenschap is, ga ik toch voor twee punten.....

Door: Florian Allaart | Datum: Dinsdag 21 mei 2024, 08:59 uur

Destilleren lijkt mij hier onjuist. Rioolwater is een mengsel van veel verschillende stoffen. Vraag is hoe het cellulose hier uit te halen, niet hoe water hieruit te halen. Bij filtreren zal in de praktijk het residu niet geheel uit cellulose bestaan, maar bij destilleren bestaat het residu uit alles behalve water. Je kunt je ook afvragen of je dan naderhand nog van 'rioolwater' zonder cellulose kan spreken.