Vraag 10

Antwoord:

Door: Steinvoort | Datum: Zaterdag 18 mei 2024, 20:28 uur

Ik ben ook wel benieuwd in hoeverre jullie 'remt het enzym' oid voldoende vinden voor inhibitie.

En wat als een leerling aangeeft dat 3-NOP reageert met MCR afbreekt? Dus niet binden met, maar echt omzetten tot andere stoffen.  

 

Door: Tobias Schrama | Datum: Zaterdag 18 mei 2024, 20:40 uur (Bewerkt op: 18-05-2024 20:49)

Als je bind, en het zit vast is het een nieuwe stof geworden toch?

Lijkt mij meer dan genoeg op HAVO om te zeggen dat het enzym/katalysator onschadelijk is gemaakt. Ze hebben niks over active site in syllabus.

 

Mijn leerlingen zeggen jammer genoeg dat 3-NOP een hoge pH waarde heeft dus daar verliezen ze dan toch mee lijkt me.

Door: Steinvoort | Datum: Zaterdag 18 mei 2024, 21:07 uur

Vind je? Omdat het begrip pH-verandering niet specifiek genoemd wordt?

 

Door: Rembrandt de Witt | Datum: Maandag 20 mei 2024, 10:51 uur

Wat vinden jullie van het volgende antwoord: "De microorganismen die MCR bevatten zullen de 3-NOP willen eten en produceren in deze tijd geen CH4"?

Door: Zeilstra | Datum: Maandag 20 mei 2024, 12:44 uur (Bewerkt op: 20-05-2024 12:44)

"Het maakt het enzym MCR kapot"

Tja, 3-NOP kan b.v. irreversibel binden, of door binden de conformatie van MCR blijvend te veranderen ....

Wel een beetje kort door de bocht antwoord..... voorbeeld antwoord 3 met matige uitleg?

Door: Wouter den Boer | Datum: Dinsdag 21 mei 2024, 09:45 uur

@de Witt Niet mee eens, omdat er wordt gevraagd hoe de werking van het MCR wordt aangetast.

Door: Muller | Datum: Dinsdag 21 mei 2024, 09:55 uur (Bewerkt op: 21-05-2024 10:05)

@Wouter, de Witt: Dat tast toch de werking aan van MCR. Als-ie het ene wel en het andere niet doet.

@Cheyenne: remmend is toch wat een inhibitor doet. Dus wat mij betreft 1 punt. Alhoewel dan eigenlijk niets anders gezegd wordt dat de werking afneemt. En dat stond al in de vraag ("minder werkzaam")