VWO Scheikunde 2024-2 algemeen

Antwoord:

Door: Sprokholt | Datum: Woensdag 26 juni 2024, 08:56 uur

Ik ben het eens met de reacties op dit examen. Veel lastiger dan het eerste tijdvak. Al plaats ik direct de kanttekening dat ik het 1e tv wel erg eenvoudig vond. Maar voor mijn leerling die een 5,3 nodig heeft om te slagen is dit niet fijn. Daarnaast vind ik dit inhoudelijk een zeer slecht examen. 
Zuren en basen? Redox? Niet terug te vinden, maar wel meerdere vragen met streo-isomerie, meerdere keren stof x uitzoeken, tweemaal massaspectrometrie en dan ook nog gaschromatografie. De tijd die we in onze lessen per onderwerp besteden staat in geen enkele verhouding met  de punten die in het examen te scoren zijn. Verder de keuze van de onderwerpen bij de 3e opgave was ik het lezen en herlezen en opnieuw lezen en puzzelen om weer(!) een biochemische contekst te verwerken helemaal zat. OK . Mijn voorkeur ligt niet in de biochemie, maar een beetje meer variatie zou volgens mij moeten. Ik kan nog lang doorgaan over onduidelijke vragen. Of zaken die ontbreken in het cv. Of het gebruik van een uitwerkbijlage voor een tabel met molaire massa's. Of... nou ja. Ik heb dit examen in Wolf een zeer optimistische 4 gegeven. Hopelijk heeft iedereen een onvoldoende gegeven.

En mijn leerling heeft het waarschijnlijk gehaald. Maar scoort wel 17 van de 34 punten bij de laatste opgave (vraag 18-25). Alleen het volhouden na 17 vragen biochemisch .... is voor mijn een diploma waard.

Door: Janine Beelen-van Driel Krol | Datum: Woensdag 26 juni 2024, 13:09 uur

Ik sluit me hier helemaal bij aan. Mijn leerling moet 1 tiende erbij, maar voor mijn gevoel heeft ze daartoe geen eerlijke kans gekregen.

Door: Huijbers | Datum: Woensdag 26 juni 2024, 14:56 uur

Ik heb datzelfde gevoel. Dat  ze alle prettige/eenduidige geformuleerde vragen voor CE-1 gebruiken want anders krijgen 'ze' te veel kritiek en CE-2 is elk jaar veel moeilijker geformuleerd.

Ik heb leerlingen die zeggen dat ze CE-2 examens daarom niet oefenen en alleen CE-1 examen maken.

Door: Peter Uijtdewilligen | Datum: Donderdag 27 juni 2024, 20:57 uur

Ik ben het eens met mijn collega's dat dit examen veel moeilijker was dan tijdvak 1. Eerst een set moeilijke opgaven om de leerlingen uit het lood te halen. Dan een gemakkelijke, maar die gaat fout omdat het zelfvertrouwen al weg is geblazen in de eerste opgaven. Het examen was onevenwichtig, veel koolstofchemie en reactiemechanismen, nauwelijks redox, zuur-base of rekenwerk. Als de voorspelde N-term van 0,8 gebruikt wordt, dan heb ik spijt van mijn advies aan mijn twee leerlingen om scheikunde te gaan herkansen. Ik had niet een dergelijk moeilijk examen verwacht.