Vraag 26

Antwoord:

Door: Jacco Dankers | Datum: Vrijdag 26 mei 2017, 21:13 uur

@Koole, wat betreft die septembermededeling

"Dit lijkt me hier van toepassing, zodat "het aantal significante cijfers" (van de door de leerling genoteerde uitkomst) minimaal gelijk moet zijn aan "de significantie van de uitkomst" (die in het beoordelingsmodel is vermeld)."

De door jou geciteerde tekst uit de septembermededeling zegt niets over de door de leerling genoteerde uitkomst. Het gaat hier om hoe een leerling de gegevens uit het tabellenboek noteert. Hij moet deze gegevens noteren in een aantal significante cijfers dat minimaal gelijk is aan de significantie van de uitkomst. Dus niet 3,0x10^8, maar 3,00x10^8.

In onze kring ging de discussie vervolgens nog over de vraag of je dan moet kijken naar de uitkomst van het c.v. of de uitkomst van de leerling. Met andere woorden: als een leerling een uitkomst heeft met één significant cijfer minder dan het c.v. (wordt normaal gesproken geaccepteerd), in dit geval 2 cijfers, mogen de gegevens dan ook in 2 significante cijfers uit het tabellenboek overgenomen zijn? Hier werden we het in ons overleg niet helemaal over eens, maar ik dacht te horen dat de meerderheid vond dat 'de uitkomst' hier verwijst naar de uitkomst in het c.v.

Door: Koole | Datum: Vrijdag 26 mei 2017, 23:37 uur

@Dankers Kennelijk is de tekst "Als een kandidaat een constante uit een tabellenboek moet gebruiken dan moet het aantal significante cijfers minimaal gelijk zijn aan de significantie van de uitkomst" in de septembermededeling voor meer dan een uitleg vatbaar. Met de woorden "moet het aantal significante cijfers" kán het CvTE doelen op de door de kandidaat gebruikte constante (uw uitleg) of op de door de leerling genoteerde uitkomst (mijn uitleg).

Bij de bespreking van vraag 9 in de kring Noord was de mening dominant dat het completeringspunt van vraag 9 wel mag worden toegekend als de kandidaat voor de lichtsnelheid noteert "3*108" en niet "3,00*108" omdat dit geen verschil maakt voor de numerieke waarde van de uitkomst. Volgens deze mening is niet doorslaggevend wat de kandidaat noteert, maar waar hij of zij mee rekent en of dit leidt tot een andere numerieke waarde van de uitkomst. (Dit is niet een door mij geuite mening.)

Door: Jacco Dankers | Datum: Zaterdag 27 mei 2017, 09:35 uur

Die mening deel ik. Bij c kun je het verschil niet waarnemen. Bij h natuurlijk wel ...

Door: Jacco Dankers | Datum: Zaterdag 27 mei 2017, 15:24 uur

Voor de volledigheid: in de notulen van de landelijke vergadering staat als uitkomst bij het vergeten van de aardstraal: 1,14x10^3 s. Dit moet zijn 2,24x10^3 s. (de waarde voor v staat er wel goed)