Vraag 9

Antwoord:

Door: Groeneweg | Datum: Zondag 27 mei 2018, 18:17 uur

Als ik in de les reacties geef en leerlingen vraag uit te leggen of het een redoxreactie is, heb ik ze geleerd te zoeken naar een deeltje dat van lading verandert. Dan is er zeker nog een, maar bij één verandering weet je dat het redox is.

Gezien het correctievoorschrift denk ik dat ik mijn lessen moet aanpassen . . . . 

Door: Steinvoort | Datum: Maandag 28 mei 2018, 10:06 uur

Zo leer ik mijn leerlingen dat ook..
Als we naar het cv kijken is het wel voldoende om te zeggen dat Zn OF Heletronen afstaat resp. opneemt. Waarom zou je dat voor beide deeltjes moeten zeggen dat ze van lading veranderen als je het op die manier wil uitleggen?
'Zn verandert van lading/ Zn wordt Zn2+, dus het is een redoxreactie' zou toch een sluitend antwoord moeten zijn? 
Ik ben het met jullie eens dat het cv nu aanstuurt op 1 p voor dit antwoord, maar ik ben het daar inhoudelijk dus niet mee eens..

Door: Rijneveld | Datum: Maandag 28 mei 2018, 12:40 uur

Volgens mij blijkt uit de opmerking in het CV dat als een leerling ook aangeeft HOE één van deze deeltjes van lading verandert, dat dan wel beide punten toegekend mogen worden. 

Door: Ton van Berkel | Datum: Woensdag 30 mei 2018, 11:58 uur

Boven vraag 9:
“zinkpoeder (stof 1)”
De naam van de stof is zink.

“… zoutzuur (stof 2)”
Zoutzuur is geen stof maar een oplossing/mengsel.

Had bijvoorbeeld zo gekund: .. kunststof zakje 1 met zinkpoeder en kunststof zakje 2 met zoutzuur.

Consequent zou de tekst bij het derde plaatje van de bijsluiter dan kunnen zijn: Voeg toe: de inhoud van zakje 1 en de inhoud van zakje 2.

Ton van Berkel

Door: Carin Werner - Ygosse | Datum: Donderdag 31 mei 2018, 12:35 uur (Bewerkt op: 31-05-2018 12:38)

Ik heb moeite met met Indien 2: Het is een redoxreactie want er worden elektronen overgedragen > 0 punten?  Dit is toch de definitie van een redoxreactie?? ik zou hier graag 1 punt geven. Want was is dan het verschil met bolletje 1, als Zn elektronen afstaat/ H+ ze opneemt, dat is toch overdragen van elektronen? (volgens mij ontbreekt dan alleen het speciek benoemen van de ionen/atomen?)

Voor de goede orde, als er staat ladingen overgedragen geef ik inderdaad 0 punten.

Door: Erwin van Ballegoij | Datum: Zondag 3 juni 2018, 21:07 uur

Graag advies wat ik hier mee aan moet. Mijn eerste corrector telt antwoorden als "het element zink verdwijnt en/of het element waterstof ontstaat, dus het is een redoxreactie" goed (met als opmerking dat de leerling zo impliciet aangeeft dat er elektronenoverdracht plaatsvindt). Het antwoordmodel noemt deze mogelijkheid niet, hoewel verschillende methoden wel aangeven dat als bij een reactie elementen verdwijnen of ontstaan, er dan sprake is van een redoxreactie. Bij mijn kringbespreking hebben we het hier ook over gehad, en toen was de consensus dat we dit soort antwoorden niet goed mochten tellen.

Door: Groeneweg | Datum: Dinsdag 5 juni 2018, 12:02 uur

Bij ons in de kring hebben we het er ook over gehad.

Het blijkt dat de methode chemie overal of nova de volgende definitie hanteert:

Een reactie waarbij elementen ontstaan/verdwijnen is een redoxreactie.

Als een leerling bovenstaand antwoord geeft : 1 pnt. Geeft de leerling dan ook nog aan welke elementen het betreft, 2 pnt