Vraag 02

Antwoord:

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Dinsdag 21 mei 2019, 09:36 uur (Bewerkt op: 04-06-2019 21:43)

Landelijk verslag: geen raaklijn getekend kan toch 3p geven (indien binnen marge) of 1p (indien buiten marge). Dus:

- berekenen van agem met een koorde kan een punt waard zijn.

- raaklijn op verkeerde plaats kan, maar let op de marge.

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Dinsdag 21 mei 2019, 09:37 uur (Bewerkt op: 21-05-2019 09:43)

1x is genoeg

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Dinsdag 21 mei 2019, 09:38 uur (Bewerkt op: 21-05-2019 09:43)

1x is genoeg

Door: Gemeren | Datum: Donderdag 23 mei 2019, 11:00 uur

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zondag 19 mei 2019, 09:24 uur

 

De marge is asymmetrisch omdat de versnelling gelijk is aan de tangens van de hoek die de raaklijn maakt met de horizontale as. Twee graden steiler dan een toch al vrij steile raaklijn geeft een veel grotere afwijking in a dan twee graden minder steil.

​De marge die gehanteerd wordt is m.i. om enkele andere redenen te krap. Aangezien er getekend moet worden kun je er hier niet zomaar een afwijking in de hoek op loslaten.

Doordat de twee grafieken daar door elkaar lopen en de grafiek van Wüst door de doorgetrokken lijn prominenter aanwezig is, is er de neiging tot het tekenen van een wat minder steile raaklijn. Deze ligt al erg snel buiten de marge.

Er zijn vele geodriehoeken in omloop die, bij aanschaf ​(vooral de flexibele/onbreekbare) ​en door gebruik, hol zijn aan de lange zijde (leg er maar eens twee met de lange zijde tegen elkaar) Ik zie zowel bij de gemaakte havo als wel bij de gemaakte vwo examens dat er leerlingen hierdoor net buiten de marge (bij vwo aan de onderkant) terecht komen. Nu is het aan de kandidaat om te zorgen voor het juiste materiaal, maar er is nooit door instanties op gewezen dat er ondeugdelijk materiaal in de winkels ligt. Ik wijs mijn leerlingen hier wel op, maar had nog nooit meegemaakt dat tekeningen daardoor buiten de marge vielen, dit jaar drie (één havo, twee vwo).


Hartelijke groet van Martin

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Donderdag 23 mei 2019, 11:35 uur

Een paar jaar terug had je van die Hema-geo's met een scheve opdruk, waardoor het opmeten van hoeken misliep. Ik heb nog nooit gemerkt dat geo's door ouderdom of slijtage onbetrouwbaar werden, maar ik zal mijn leerlingen er voortaan op wijzen, goede tip.

Het zijn in examens ook wel heel vaak steile curves waaraan in de oorsprong een raaklijn getekend moet worden, dat maakt het er niet makkelijker op...