Claim Testing

12 april

Tijdens  het NVON congres op 19 april wordt er door Ton Brink en Tim van Dulmen een workshop: "Waar of niet Waar?" gegeven. Tijdens de workshop wordt, als voorbeeld, ingegaan op de discussie rond klimaatverandering. Eén van de manieren waarop we leerlingen hierover een handvat kunnen aanreiken, is het gebruik van zogenaamde ‘claimtesters’ zoals dat gebruikelijk is bij de methode van ‘Big History’.

Claim Testing

We leven in het ‘informatie-tijdperk’ omdat we ondergedompeld worden in informatie: het internet, de social media, de kabel- en satelliet-tv, de radio en de kranten.

Deze maken dat wij mensen een constante stroom van informatie onder ogen krijgen. En dit neemt als maar toe. Volgens dr. Martin Hilbert, een assistent-professor ‘communicatie’ aan de University of California (UC Davis) ontving een gemiddeld persoon in 1986 een hoeveelheid informatie per dag die gelijk stond aan ongeveer 40 kranten.

In 2007 stond de hoeveelheid gelijk aan 174 kranten per dag! Een onthutsende hoeveelheid informatie! Hoe is het mogelijk voor één persoon om al deze informatie

te verwerken: om te schiften wat ‘belangrijk’ en ‘niet belangrijk’ is,wat ‘waar’ en ‘niet-waar’ is én daarnaast ook nog tijd te hebben om ‘gewoon te leven’!

Toch is het voor iedereen van belang om hier bij stil te staan: hoe kunnen we je helpen

om al deze informatie op waarde te schatten? Hiervoor moet je de vaardigheid ontwikkelen om gedane beweringen op waarde te schatten. Het is vanzelfsprekend onmogelijk om elke bewering die je dagelijks tegenkomt, te testen op haar waarheidsgehalte maar als je dáárvoor wel de vaardigheid ontwikkelt dan geeft dat jou een krachtig hulpmiddel om sterker te staan. Dit geldt zowel voor de uitspraken die anderen doen als die jezelf doet zowel mondeling als schriftelijk. Met een Engelse term wordt dit ‘claim-testing’ genoemd.

Voor meer informatie bezoek dan de site van het History Project

Leswerk