Showdechemie OP03 - Nylondraad

11 december

Op het grensvlak van twee niet-mengende vloeistoffen wordt een draad gevormd, die heel lang kan worden.

Vorige Volgende

De bereiding van een kunststof vereist meestal een ingewikkelde opstelling, maar die van nylon-6,10 gaat gemakkelijk. Zeker omdat op het grensvlak van de twee niet mengende vloeistoffen de polymerisatie tussen die twee vloeistoffen plaatsvindt. Er wordt daarbij een nylondraad gevormd, die heel lang kan worden.

De beschrijving van deze demo staat in het boek Showdechemie – effectief demonstreren.

Aanvullingen

Link naar film van Bryan Rolfe op YouTube

In deze film op YouTube is de demonstratie van dichtbij goed te zien. En tip is het geluid te doven en de film in kleine stukjes te laten zien, met jouw toelichting. Je kunt dan ook onderdelen weglaten.

Link naar film over Stephanie Kwolek

Stephanie Kwolek (1923-2016) ontwikkelde de ‘nylon rope trick’ eerst als demonstratieproef voor scholen. Pas daarna werd de bereiding van nylon bij kamertemperatuur opgeschaald.

Stephanie wilde na het halen van haar bachelor’s graad scheikunde eerst medicijnen gaan studeren. Maar dat was een dure studie, waarvoor ze eerst geld moest verdienen. Ze kreeg een baan in bij de researchafdeling van het chemische bedrijf DuPont. Daarbij werkte ze aan verschillende projecten, zowel de speurtocht naar nieuwe polymeren als naar mogelijkheden om bestaande polymerisatieprocessen uit te voeren bij lagere temperaturen, tussen 0° to 40°C. Nylon was al langer bekend, maar werd eerst gemaakt in gesmolten toestand, bij temperaturen hoger dan 200°C.

Stephanie vond het werk bij DuPont zo interessant en uitdagend, dat ze van chemie haar carrière heeft gemaakt. Ze heeft later ook Kevlar ontworpen. Dit is de link naar een interview met Stephanie Kwolek in 2006, in het kader van een oral history project. Ze vertelt daar over haar jeugd, haar studie en haar werk op het laboratorium van DuPont. Er zijn historische opnamen in verwerkt. Ook de ‘nylon rope trick’ is even te zien. In het laatste deel wordt wel duidelijk dat DuPont een onderdeel is van het Amerikaanse militair-industriële complex. Een militair prijst de kwaliteiten van Kevlar in gevechtssituaties (die ook te zien zijn).

Bronnen

Abrahams, I. & Reiss, M.J. (2017). Enhancing learning with effective practical science.

London: Bloomsbury.

Lister, T. (1995). Classic Chemistry Demonstrations. One hundred tried and tested experiments. Londen: Royal Society of Chemistry.

Beschrijvingen van deze klassieke proef zijn ook op veel andere plaatsen te vinden, soms met kleine variaties in oplosmiddel, of met toevoegingen die hem kleurig maken. Voor internet is nylon rope trick een vruchtbare zoekterm.

Schema-proef-OP03.jpg
Leswerk