De kleur van organische verbindingen is grotendeels afhankelijk van de bewegingsvrijheid van de elektronen. Korte geconjugeerde systemen, zoals 1,2-difenyletheen, zijn kleurloos. Dat wil zeggen dat zij een kleur in het ultraviolette gebied hebben. Hoe langer het geconjugeerde systeem, hoe langer de golflengte wordt. In tomaten absorbeert lycopeen blauw licht, waardoor de stof rood kleurt.
In deze proef wordt door additie van broom de ruimte voor de ‘dansende’ elektronen steeds kleiner, zodat uiteindelijk de kleur verdwijnt.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.
Ervaringen met K16 Tomatensap met broom
Deze proef is getest door Joyce van den Hoven, toa aan het Penta College, CSG Blaise Pascal te Spijkenisse. Zij maakte ook de foto. Haar commentaar: “ Ik vond de proef vooral in een U-buis leuk. Dit maakt goed zichtbaar dat het broom is die de verkleuring teweegbrengt. De ene poot kleurt blauw, de andere blijft rood. Als de openingen licht zijn afgesloten met de elektrodes, is van een broomlucht niets te merken. Ik ben van plan deze proef als demo in 4h en 4v te laten zien bij onverzadigde koolstofverbindingen.”