Aluminium is weliswaar een zeer onedel metaal, maar het is doorgaans bedekt door een dunne, doorschijnende laag van het oxide dat het aluminium volledig afsluit. Het metaal is dan niet beschikbaar voor een reactie met zuurstof of water. Chloride-ionen blijken de beschermende oxidelaag aan te tasten.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.
Aanvullingen op L13 Stroom uit een blikje
Op de foto naast de introtekst is helaas niet goed te zien dat de krokodillenklem aan de rand van het blikje is bevestigd en geen contact maakt met de koolstofstaaf.
In aanwezigheid van een natriumchloride-oplossing gaat de beschermende laag aluminiumoxide van het blik in oplossing. Aluminium reageert dan met de opgeloste zuurstof aan de koolstofelektrode. De groene propeller van het elektromotortje gaat dan draaien; er vindt transport van elektronen plaats.
Aanschaf
De testers gebruikten met succes het molentje van een speelgoedset van energieleverancier Nuon (toen te koop voor € 19,99). Er zat in die speelgoedset een zonnecel. Je kon behalve een windmolen ook een raceauto, boot en nog drie andere dingen op zonne-energie laten bewegen.
Met als zoekterm 6-in-1 zonne speelgoedset vonden we in april 2017 iets dergelijks, maar niet bij de Nuon:
https://www.shop-pie.nl/PowerPlus-Junior-Educatieve-Solar-6-in-1-Eco-Speelgoed-Set-Chameleon?gclid=CJel9bejndMCFYQy0wod-1QACw
Bij de Nuon stond in april 2017 nog een bouwpakketvoor een windmolen op de site, echter toen niet verkrijgbaar:
https://www.nuonexclusief.nl/duurzaam/stroom/detail/kidzlabs-bouwpakket-windmolen
Testervaringen
Deze proef is getest door Joke Gauvin en Rob Sies. Zij zijn beiden docent NaSk en geven het vak Science op de TechnoMAVO van het Penta College, CSG De Oude Maas te Spijkenisse. Hun commentaar: “Alles bij elkaar is het een leuke proef, die bewondering oogst bij onze leerlingen. Ze gaan allemaal op zoek naar de energiebron en kunnen niet geloven dat het een zoutoplossing en blik (of folie) betreft.”