Showdechemie2 M14 De magische kleurenwisselspuit

18 april • Marie-Josée Janssens en Henny Kramers-Pals • Marie-Josée Janssens

Bij uittrekken van een dichtgesmolten gasmeetspuit met koolzuurhoudend water wordt CO2 aan het water onttrokken. Daardoor verandert de pH en ook de kleur van de toegevoegde indicator.

Vorige Volgende

 

Deze proef is een illustratie van chemische evenwichten en het principe van Le Chatelier en van ‘t Hoff. Bij uittrekken van een dichtgesmolten gasmeetspuit met koolzuurhoudend water wordt CO2 aan het water onttrokken. Daardoor verandert de pH en ook de kleur van de toegevoegde indicator methyleenblauw. Dit evenwicht stelt zich ook in in ons bloed. Hyperventilatie of het inhouden van de adem kunnen zorgen voor verstoring. Dit kan gevolgen hebben voor de pH van het bloed. Een interessante context die misschien vermeld kan worden tijdens deze demonstratie.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2. 

Links en aanvullingen op M14 De magische kleurenwisselspuit

 

Twee filmpjes van de proef (uit Leuven)
Filmpje A uit Leuven:

https://videolab.avnet.kuleuven.be/video/?id=2aaadf4a7fc8c444f74f16d91eced5cd

Filmpje B uit Leuven:

https://videolab.avnet.kuleuven.be/video/?id=1dec539dcaef9ae2523a369db78f4853

 

Iets andere uitvoering op Engelse site

http://www.rsc.org/learn-chemistry/resource/res00001728/equilibria-involving-carbon-dioxide-in-aqueous-solution

 

Bronvermelding
  1. Conferentieverslag: Janssens, M.J. (red.) (2005). Bouwstenen voor actueel chemieonderwijs 2005. Cd-rom, map Experimenten. Leuven: K.U. Leuven, Specifieke lerarenopleiding Natuurwetenschappen, Optie Chemie
  2. Standaardwerk: Shakhashiri, B.Z. (1985). Chemical Demonstrations. Vol. 2, p.116-117. Madison: University of Wisconsin Press (dit is de bron van een alternatieve uitvoering)
M14_aanvullingen-en-ervaringen.pdf
Leswerk