De winnaars van de 33e Nederlandse Biologie Olympiade zijn bekend. Farah May (17) van het Calandlyceum te Amsterdam behaalde de hoogste score na een spannende en intensieve finaleweek bij Wageningen University. Zij zal samen met Thomas van Loon (18), Demian Brantjes (17) en Jochem Kistemaker (16) Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade die in juli in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden.
Afgelopen week kwamen de negentien beste biologieleerlingen van Nederland samen op de campus van Wageningen University voor de finale van de Biologie Olympiade. Hier werden zij ondergedompeld in verschillende thema’s binnen de biologie. Ze volgden een intensief programma met pittige colleges, practica en toetsen, verzorgd door experts van de universiteit. De onderwerpen varieerden van het bestuderen van diergedrag tot bioinformatica, genetica en immunologie. Verder trotseerden de olympisten de hitte tijdens de veldexcursie bij de Grebbeberg waarbij ze leerden om planten te determineren.
Winnares Farah blikt enthousiast terug: “Ik heb heel veel geleerd, maar vooral ook nieuwe vrienden gemaakt! Deze finaleweek was een hele mooie ervaring en ik kijk erg uit naar de internationale.” Haar eerste plaats werd beloond met een studiebeurs van €1500, ter beschikking gesteld door lesmethode 10voorBiologie. Daarnaast werd ook Demian in het zonnetje gezet als de beste leerling uit de 5e klas. Hiervoor kreeg hij van het NL Talentenfonds de aanstormend-talentprijs van €500. “Ik had een drukke voorbereidingstijd, maar heb mijn best gedaan. Ik ben blij met dit resultaat en zo’n beloning is een erg leuke verrassing”, aldus Demian. De top vier hoeft niet bang te zijn dat ze zich bij thuiskomst zullen vervelen, want de komende weken staan in het teken van de voorbereidingen voor de Internationale Biologie Olympiade die op 1 juli begint. Hier doen 80 landen aan mee.
Alle middelbare scholieren kunnen jaarlijks meedoen met de Biologie Olympiade wedstrijd. Aan de voorrondes op school deden meer dan 5.500 bovenbouwleerlingen mee. Bij de tweede ronde, verzorgd door Seed Valley en de Universiteit van Amsterdam, streden de beste honderd voor een plek in finale. “De finalisten horen absoluut bij de top van Nederland”, aldus medeorganisator Nienke Nobel. “De docenten geven les op universitair niveau en waren erg onder de indruk van de groep. De olympisten waren zo gebiologeerd bezig dat we geregeld moesten aandringen op pauzes. De groep was erg gezellig samen, ondanks dat ze elkaar vorige week nog niet kenden.”
De organisatie van de olympiade is in handen van een grote groep vrijwilligers en wordt onder andere gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.