Verff Verhoeff wint 44e Nationale Scheikundeolympiade 2023

19 juni

Verff Verhoeff (17 jaar, 6V) uit Vlaardingen van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen is de winnaar van de 44e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO werd gehouden van 7 t/m 14 juni aan de Universiteit Leiden. Mitchell Rikken (19 jaar, 6V) van het Lyceum Elst behaalde de tweede prijs. Kjeld Zwitserloot (16 jaar, 4V) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en Jesse van der Waal (17 jaar, 5V) van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft eindigden met exact hetzelfde aantal punten op een gedeelde derde plek. De vijfde prijs ging naar Guus Bukkems (17 jaar, 6V) van het Carolus Borromeus College in Helmond. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 3000 scholieren mee. Aan de finale hebben 20 leerlingen deelgenomen; vijftien uit 6 vwo, vier uit 5 vwo en één uit 4 vwo.

Vorige Volgende

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek

De Nationale Scheikundeolympiade (NSO) vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de beste leerlingen geselecteerd. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen. Na drie coronajaren met allerlei beperkingen kon de olympiadeweek nu ook weer gehouden worden met laboratoriumwerk, naast colleges op universitair topniveau. Dit jaar voor de derde keer bij de Universiteit Leiden sinds de oprichting van de NSO in 1980. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning, zoals klimmen, zeilen en zwemmen. De week werd afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets, ieder van vier uur.

Lies Bouwman (Universiteit Leiden): “Indrukwekkend hoe deze topscholieren na vier uur intensief college op hoog niveau nog steeds in staat zijn om intelligente en relevante vragen te stellen met betrekking tot de aangeboden stof.”
 

Prijsuitreiking

De prijzen werden uitgereikt door Stefan van der Vorm van de Universiteit Leiden. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL reikte de Topsector Chemie “Kanjerprijs” uit aan de top vier van de NSO en de “Praktijkprijs” aan Joost Parlevliet (17 jaar, 6V) van het Petrus Canisius College in Alkmaar. Voor het eerst werd vanuit ChemistryNL ook een "Spin-off Award" uitgereikt. De leerlingen hadden de opdracht gekregen om in teams scheikunde vanuit de wetenschap naar een start-up bedrijf te brengen.

De NL-Talenten-Fondsprijs werd gewonnen door Niels van den Bosch (met 15 jaar de jongste deelnemer, 5V) van het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht. Deze prijs is bedoeld om toptalent een financieel zetje in de rug te geven om verdere stappen in hun ontwikkeling te kunnen maken.

De Malmberg-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Jan Jaap ter Horst van het Pantarijn in Wageningen.

 

Nieuws