NVON Bèta en Technologie festival 9 Oktober 2024 – Heet in de stad…Ontdek het Urban Heat Island Effect met GLOBE Nederland!

1 juli

Ben jij klaar om zelf als wetenschapper aan de slag te gaan en bij te dragen aan belangrijk klimaatonderzoek? GLOBE Nederland lanceert NIEUW LESMATERIAAL over het Urban Heat Island Effect (UHIE) het effect dat uitlegt waarom het in de stad heter is dan erbuiten, en jij kunt de les zelf ervaren!

Door: Dorien Dorresteijn en Rosa Lizanzu, GLOBE Nederland

Vorm: workshop

Doelgroep: toa`s en docenten bovenbouw havo/vwo (natuurkunde, NLT, techniek, O&O)

Ervaar het Urban Heat Island Effect

Wist je dat het in de zomer vaak warmer is in de stad dan op het platteland? Op zonnige, windstille dagen kan dit temperatuurverschil 's avonds zelfs oplopen tot wel 12 graden Celsius! Dit fenomeen, bekend als het hitte-eiland effect, wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals warmte-absorberende bouwmaterialen, minder groen in steden, stedelijke opbouw en door de mens veroorzaakte warmte. De hitte in steden heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu.

Ga zelf aan de slag!

Tijdens onze workshops leer je alles over het Urban Heat Island Effect en ga je daarna zelf op pad met een infraroodthermometer om verschillende oppervlakken te testen. Je leert werken volgens een specifiek protocol, zodat je betrouwbare data verzamelt die wetenschappers wereldwijd, waaronder die aan de Universiteit Utrecht, kunnen gebruiken. Dit is jouw kans om bij te dragen aan echt wetenschappelijk onderzoek!

Wat kun je verwachten?

  • Leer over het Urban Heat Island Effect: Ontdek waarom steden warmer zijn en wat de impact is op onze leefomgeving.
  • Praktijkervaring: Ga naar buiten met een infraroodthermometer en meet de temperaturen van verschillende oppervlakken.
  • Nieuw lesmateriaal: Krijg toegang tot uitgebreide protocollen en werkbladen voor onderzoek naar stralingsbalans en omgevingsonderzoek.
  • Bijdragen aan wetenschap: Jouw verzamelde data wordt onderdeel van een internationaal citizen science project.

Doe mee!

Wil jij deze unieke kans niet missen en meedoen aan dit spannende project? Meld je dan nu aan voor de workshop en ontdek hoe jij als leerling, docent of geïnteresseerde kunt bijdragen aan het begrijpen van het Urban Heat Island Effect!

Nieuwsgierig, meer weten? Kijk op onze site of schrijf je direct in

Nieuws