De Ebolacrisis en Jan Huijs, Nederlandse sterilisatortechnicus
Maarten Foeken
De naam van deze zeer ernstige virusinfectie is afkomstig van de gelijknamige rivier in de Democratische Republiek Congo. Ook andere landen uit de directe omgeving, zoals Liberia, Guinee en Sierra Leone hebben te maken met het onregelmatig uitbreken van deze infectieziekte, die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost, nog afgezien van de tienduizenden besmette mensen. De overdracht van het virus gaat via alle lichaamssappen van de mens. Dit virus heeft als oorsprong de Afrikaanse vleermuis en gaat dan over op primaten (apen) en de mens. Ook artsen en het verpleegkundig personeel lopen grote risico’s, en werken met gevaar voor eigen leven. Temeer daar van de fondsen lang niet al het geld niet bij dat personeel terechtkomt, maar vooral bij hulptroepen uit het buitenland.
Sterilisatie met een handbediende hogedrukpan-type autoclaaf. De grotere sterilisatoren in de sterilisatieafdeling waren beide defect. Er wordt op houtskool gestookt, onder een open veranda voor voldoende ventilatie en om brand te voorkomen.
Tijdens de piek van de Ebola-epidemie in het st. Joseph’s Hospital. De verloskunde afdeling werd net geopend. Elke chirurgische ingreep werd als hoog-risico procedure beschouwd. Inclusief de keizersnede waarmee dit kind ter wereld werd gebracht.
Het besmette medisch afval wordt naar de verbrandingsoven gebracht; een zware en gevaarlijke opgave voor het personeel!
Praktische scholing voor het personeel met de nieuwe autoclaaf in het ziekenhuis.
De hoofdoperatiekamer werd heropend. Elk potentieel contact met lichaamsvloeistoffen werd als hoog risico beschouwd. Vandaar de volledige beschermende kleding.
Vorige
Volgende
NVOX
NVOX 2018 • nummer 3 • bladzijde 130-131
Artikel lezen?
Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van NVON. Wil je verder lezen?
Log dan eerst in