Drie boemerangs voor binnenshuis

Henk Vos

Veel mensen vinden boemerangs fascinerend, of ze nu docent of leerling, natuurkundige of niet zijn. Een boemerangwerper heeft iets van een goochelaar: hij gooit een stuk hout weg en het komt op schijnbaar magische wijze weer terug. De natuurkundeleraar kan laten zien dat dit niets met het bovennatuurlijke te maken heeft. Toch trekt het de leerling aan om dat zelf ook te kunnen. Nu eens geen theoretische opgave mee naar huis, maar zin om iets te maken en te leren werpen, tot vermaak en verbazing van huisgenoten en kennissen.

Hierna worden drie niet iedereen bekende, eenvoudig te maken boemerangs beschreven die - na enige oefening - binnenshuis of in de klas geworpen kunnen worden. Het zijn een kruisboemerang van balsahout, een kruisboemerang van karton, en een rechte boemerang van balsahout. De laatste is eigenlijk een latje dat weer terugkomt als je het op de juiste wijze wegwerpt.

De beschreven boemerangs zijn te licht om door een ruit te gaan maar een schilderij is wat anders. Het is daarom ten sterkste aan te bevelen om de eerste oefeningen buiten te doen bij droog en windstil weer, Onthoud de richting waarin de boemerang kan gaan bij mislukte worpen. Bij werpen binnenshuis altijd letten op de plaats van waardevolle breekbare spullen. Zorg dat de boemerang daar ook als de worp mislukt, niet kan komen.

Houd publiek ook altijd uit de buurt. Een boemerang in een oog geeft maar tranen. Je moet net zo lang oefenen tot je de boemerang kunt pakken zonder een stap te hoeven doen.

Voor de theorie zij verwezen naar de overwegend Engelstalige literatuur. De beschrijving geldt voor rechtshandige werpers. Linkshandigen moeten alles in spiegelbeeld uitvoeren.

NVOX

NVOX 1986 • nummer 2 • bladzijde 9-11

Artikel lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van NVON. Wil je verder lezen?
Log dan eerst in

Nog geen lid? Meld u aan!