Een andere pepsi-proef

Hans Maier

Een titrimetrische én fotometrische benadering

In het kort middelbaar laboratoriumonderwijs (KMLO) gaat een aantal leerlingen na het tweede studiejaar stage lopen in laboratoria van o.a. devvoedingsmiddelen- en frisdrankenindustrie. Nadat de leerlingen in het eerste jaar van hun opleiding kennis hebben gemaakt met o.a. de beginselen van zuur-base titraties, pH-meting en fotometrie1,2, worden deze technieken in het tweede jaar gecombineerd. De bepaling van het fosforzuurgehalte in diverse merken cola3, zowel titrimetrisch als fotometrisch, is een aardige toepassing van genoemde analysetechnieken op een voor leerlingen bekend produkt. Vergelijking van de twee methoden laat tevens belangrijke voordelen van de fotometrische methode boven die van een potentiometrische titratie zien.

NVOX

NVOX 1985 • nummer 7 • bladzijde 13-14

Artikel lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van NVON. Wil je verder lezen?
Log dan eerst in

Nog geen lid? Meld u aan!