Redactioneel: Boeken

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Boeken

Mijn eerste schoolboek over natuurkunde had als titel ‘Natuurkunde op corpusculaire grondslag’. Ik had als dertienjarige geen idee wat dat betekende. In het eerste hoofdstuk werd het verschil tussen biologie en natuurkunde als volgt uitgelegd: “Bij biologie worden de levende wezens bestudeerd, bij natuurkunde bestudeert men de dode materie.” Dode materie? Dat leek mij driemaal niets. Nee, geen natuurkunde voor mij.
Gaande het schooljaar viel het vak natuurkunde mij mee. Later ben ik zelfs natuurkunde gaan studeren. Ik vraag mij af of het tegenwoordig zoveel beter is met de titels van schoolboeken. Weten leerlingen wie Newton was, wat Insulae betekent, of Vivo?
Blijkbaar is het lastig om een titel voor een schoolboek te bedenken waarbij de leerling denkt: “Dat lijkt mij leuk”. Misschien moeten uitgevers toch maar eens bij de doelgroep informeren (dat zijn de leerlingen lijkt mij).
In deze NVOX vindt u zoals gebruikelijk vier pagina’s met recensies van boeken. Natuurlijk een recensie over het boek ‘Anders ‘ want we openen deze NVOX met een interview met Frans de Waal. Is gender echt alleen een vrouwending zoals een collega opmerkte? Ik kan mij dat haast niet voorstellen. Verder is er een recensie van het boek “Kunnen vissen tellen?” Ik heb het boek ook gelezen en had moeite met de wiskunde in dit boek. Maar het bijbehorende onderzoek vond ik leuk. En van het boek ‘Wat als 2.0’ knapte mijn humeur erg op. Dit is er een in de categorie ‘Een gek kan meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden’. Maar in dit boek lukt het de auteur wel om die antwoorden te vinden. Kortom: de pagina’s met recensies bieden weer voor iedereen wat!
O ja, er is ook een nieuw boek uit in de NVON-reeks over duurzaamheid: Plan Bèta.
Heeft u het al?

Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl

5_NVOX22_TDS_NR-9.pdf
NVOX

NVOX 2022 • nummer 9 • bladzijde 5