Redactioneel: Bouwen

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Bouwen

In het voorjaar besloten we een themanummer te maken met als onderwerp ‘Bouwen’. Ik had toen net de schilders gehad voor de buitenboel en een aannemer die een nieuw dak op onze dakkapel moest maken. Dat dak was door een steenmarter vernield. Hoe ik dat zo zeker weet? De aannemer was zo vriendelijk een foto te maken van de puinhoop die de marter had achtergelaten waaronder veel uitwerpselen. De eigenaar van ons tuincentrum had aan die foto genoeg om te weten dat het om marters ging. Eigenlijk was ik wel klaar met de bouwers (en met marters). Liters koffie en cola heb ik verstrekt. Ik moest vroeg op, en vreemd genoeg was er om half vier geen mannetje meer te zien.
Dus bouwen?
Tot ik mij realiseerde dat je ook kunt bouwen aan zelfvertrouwen en kunt bouwen met water en zand, of bouwen aan een nieuw vmbo-curriculum. Je kunt bouwen met plastics of met bamboe of met moleculen. Of het ventilatiesysteem van de school verbouwen zodat het die nare aerosolen afvoert. Frank Mol schreef er over. Er zijn ook veel interessante mensen die iets met bouwen hebben: wij interviewden onder meer een interieurarchitecte en haar broer die maakt wat zij ontwerpt, een architect van Tiny houses, en een NRC-journalist die als passie popmuziek en architectuur heeft.
Ook de recensies staan in het teken van boeken die iets te maken hebben met - uiteraard - bouwen. De voorkant van het boek ‘Apenrotsen en andere nauwe verwanten’ van Bernard Hulsman deed mij denken aan dit themanummer: het is een bonte verzameling artikelen geworden, maar als geheel heel bijzonder! Ik ben er trots op en dank de hele redactie voor haar inspanningen. Heerlijk lezen met een kopje thee of koffie of met een glas wijn. En een beetje inspiratie opdoen voor het tweede deel van het schooljaar.
Maar voor nu wens ik u een rustige kerstvakantie en alle goeds voor 2021.

Hoofdredacteur NVOX

5_NVOX20_TDS_NR-10.pdf
NVOX

NVOX 2020 • nummer 10 • bladzijde 5