Het redactioneel van hoofdredacteur Anneke Thurlings in NVOX 7 (2024)
In deze NVOX beginnen we met drie interviews met collega’s die heel bijzondere bijdrages leveren aan onze huidige maatschappij. Marthe Walvoort onderzoekt in haar lab aan de Rijksuniversiteit Groningen de werking en functie van suikermoleculen. Bacteriën gebruiken vaak suikers om cellen te infecteren. Walvoort onderzoekt of het mogelijk is om die bacteriën
onschadelijk te maken door de groei van goede bacteriën juist te stimuleren waardoor in de toekomst minder antibiotica nodig zijn. Ik kan niet wachten. Zij spreekt erover op de Woudschoten Chemie Conferentie komende november.
John van der Oost is microbioloog en stond aan de wieg van de ontdekking van de CRISPR-methode die het DNA blootlegde. “Scheikunde is onontbeerlijk voor de structuurbiologie. Het 3D-model van een CRISPR-enzym is één bonk scheikunde,” volgens van der Oost. In 2018 ontving hij de Spinozaprijs voor zijn werk, op 9 oktober is hij spreker op het Bèta & Technologie festival.
Gonneke Stevens is hoogleraar jeugdwelzijn aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onder andere onderzoek naar veranderingen in de mentale gezondheid van de jeugd. Ik vind het opvallend dat uit haar onderzoek blijkt dat het juist bij leerlingen op de havo minder goed gaat in vergelijking met vmbo en vwo. Bij deze groep is het percentage jongeren dat school leuk vindt duidelijk gedaald tussen 2021 en 2022 van 71 naar 58 procent. Au!
Nu ben ik geen onderzoeker en docent meer, maar ik heb wel ogen en oren. Ik hoor leerlingen vertellen hoeveel zij voor school moeten doen en dat loopt soms echt de spuitgaten uit. De lat ligt op veel scholen extreem hoog, zeker in de onderbouw. Mag het een onsje minder zodat de leerlingen weer met plezier naar school gaan? Want wij willen de Marthes, de Johns en de Gonnekes van morgen toch niet onderweg kwijtraken?
Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl