Redactioneel: Goed, beter

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Goed, beter

Als ik bezig ben met het samenstellen van een NVOX lees ik alle artikelen door. Soms kom je dan hele mooie zinnen tegen zoals: “Al sinds de Romeinen denkt altijd de vorige generatie beter geschoold te zijn, en na zo’n twintig eeuwen zouden we nu ongeveer bij nul moeten zijn.” Deze uitspraak van Huub RĶ§ttgering, hoogleraar Sterrenkunde UL, is te vinden in het artikel ‘Kijk beter en breder dan Toetsen getoetst doet’ en bezorgde mij een glimlach. Doen we het goed of kan het beter? Niet alleen leerlingen of studenten moeten reflecteren, maar wij docenten uiteraard ook. En soms hebben we daarbij een zetje nodig. Want “Uiteindelijk bepaalt niet de lat, maar de hoogspringer zelf hoe hoog hij of zij springt”, leerde ik van Kim Krijtenburg-Lewerissa, universitair docent en vakdidacticus natuurkunde UU.
Ook het artikel over eiwitvouwing boeide mij. Kunstmatige intelligentie blijkt dit ongelooflijk goed te kunnen voorspellen. Hoe is dit mogelijk en wat heeft dit voor  Consequenties? Volgens Titia K. Sixma van het Nederlands Kanker Instituut en Oncode Instituut, Amsterdam, de auteur van het artikel hierover, veroorzaakte dit een schokgolf van verbazing in het veld. “Zo’n gigantische stap voorwaarts maken we in de wetenschap niet vaak mee”, laat ze ons weten.
“Als je weet hoe criminelen te werk gaan, dan weet je ook hoe je je hiertegen kunt beschermen,” zegt Jochem de Waal. Dat las ik in een interview dat Marianne Offereins met Jochem had en waarin hij tips geeft die eenvoudig op te volgen zijn. “Zet niet op internet, wat je niet in de krant van morgen wil hebben. Daaronder valt ook Whatsapp, Snapchat en TikTok.” Dat moet dus veel beter.
Maar wat doen we als redactie al goed en wat kan beter? Laat het ons weten op redactie@nvon.nl


Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl

5_NVOX23_TDS_NR-5.pdf
NVOX

NVOX 2023 • nummer 5 • bladzijde 5