Redactioneel: Klimaatverandering

Anneke Thurlings

Het redactioneel van hoofdredacteur Anneke Thurlings in NVOX 1 (2025)

Klimaatverandering

Stel u deed op een zondagmiddag mee met de afsluiting van de A12 die georganiseerd was door Extinction Rebellion. Op de maandagochtend daarop moet u lesgeven in 4-havo en die vragen: “Zag ik u nou op de tv gisterenavond op de grond zitten op de A12?” Wat is dan uw antwoord? “Ja jongens dat was ik”, of gaat u toch voor de variant “nee, dat was ik echt niet”, want het pedagogisch klimaat op uw school is daar niet zo veilig.

In het artikel ‘Klimaatacties in de klas?’ leggen Michiel Dam en Evie Goossen, beiden vakdidacticus biologie, in dit artikel uit hoe zij leraren in opleiding proberen bewust te maken van de manier waarop zij aandacht kunnen geven aan klimaatacties in de les. Veel van hun lio’s vonden het belangrijk om een klimaatactie vanuit een positieve benadering te stimuleren, in plaats vanuit woede of onrecht. Dat lijk mij een heel mooi uitgangspunt. In de jaren 60 riep men dan: “Peace man!” Maar dat er klimaatproblemen zijn die om actie schreeuwen, valt niet te ontkennen. Ik las Expeditie Spitsbergen van Frank von Hebel en schreef er een recensie over. Spitsbergen is het stukje op de wereld dat het snelste opwarmt. Het gaat dan om 1 graad per 10 jaar waardoor de veranderingen in een sneltreinvaart plaatsvinden. Lees en huiver.

Maar op sommige scholen is het klimaat, en dan bedoel ik het pedagogisch klimaat of misschien wel het werkklimaat niet zo veilig als zou moeten. Ook daar zou dan een ‘klimaatverandering’ moeten plaatsvinden. Marianne Offereins interviewde Patrick van Veen over grensoverschrijdend gedrag, zowel bij apen als bij mensen. Uit zijn onderzoek valt veel te leren over de correctie en het voorkómen van ongewenst gedrag. Mogelijk kunnen we dat klimaatgedrag wel op tijd bijsturen.

 

Hoofdredacteur NVOX

redactie@nvon.nl

5-Redactioneel-Klimaatverandering-NVOX-1_2025.pdf
NVOX

NVOX 2025 • nummer 1 • bladzijde 5