Het redactioneel van hoofdredacteur Anneke Thurlings in NVOX 10 (2024)
‘Geen nieuws is goed nieuws’ is een uitdrukking waarin ik in deze tijd helemaal geen vertrouwen heb. Ik maak mij namelijk grote zorgen over de nieuwe curricula van scheikunde, natuurkunde en biologie in de bovenbouw van havo en vwo. Want wat zal erin staan?* Wat is er nog over van het CE-en SE-programma? Ik hoorde onlangs dat die programma’s er al wel zijn, maar onder embargo. Dat is dus het nieuwste van het nieuwste: onder embargo. Want waarom zou je een voorstel delen met docenten die er verstand van hebben? Waarom zou je vragen aan docenten of het haalbaar is en of het een samenhangend geheel is? Misschien omdat die er verstand van hebben en veelal het beste weten wat wel en wat niet werkt?
Ook ben ik benieuwd naar de voorstellen die er op tafel liggen over de uren die er nog over zijn per vak. Want – en dat is zeker niet nieuw – in die uren is weer flink gekort. Volgens mij is nog niet alles duidelijk en misschien is er nog een beetje schuiven mogelijk. Maar waarom weten we er eigenlijk zo weinig van? Waarom worden we als docenten niet serieus genomen? Ik zou heel graag in deze NVOX een groot artikel hebben opgenomen over de nieuwste plannen, programma’s en les-ideeën. Maar nee, het is er wel, maar onder embargo.
Toch kan ik met enige trots melden dat we in deze NVOX aandacht hebben voor practicum, voor duurzaamheid, voor AI (een heel blokje zelfs), voor nieuwe experimenten, voor veel boeken, en dat er bijdrages zijn van nieuwe auteurs. Het themanummer is daarom extra dik geworden en biedt voor een ieder veel nieuws. En niet onder embargo, maar gewoon voor iedereen beschikbaar.
Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl
* Laatste nieuws: het pws schijnt toch op havo en vwo te blijven.