Redactioneel: Ontsnappen

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings:Ontsnappen

Het is u vast ook opgevallen: in het onderwijs is steeds meer lesmateriaal beschikbaar dat gebaseerd is op spelletjes. We hebben hier al regelmatig over gepubliceerd. Ook in deze NVOX staan weer twee artikelen over een mogelijke inzet van spellen in de les. Een artikel over een kwartet waar je zelf nog de rubriek bij moet zoeken en een artikel over escaperooms in de klas. Het zijn niet de escaperooms waar je wordt opgesloten in een kamer en door ingewikkelde opdrachten uit te voeren moet zien te ontsnappen. Nee, gelukkig niet. Het zijn vakgerelateerde opdrachten die je in de klas kunt laten uitvoeren door kleine groepjes leerlingen en waarvan het resultaat leidt tot een code waarmee je het slot van een doosje opent met daarin een beloning. Het artikel is geschreven door Nienke Lurvink want zij is erg creatief in het bedenken van dit soort escaperooms. Zij heeft op haar website www.escaperoomsindeklas.nl al een aantal leuke natuurkunde- en scheikundeopdrachten staan die de moeite waard zijn om eerst met uw collega’s en dan met de leerlingen
uit te voeren. Ik vind de opdracht waar Binas gebruikt moet worden bijvoorbeeld erg geschikt. Ga vooral even op haar website op zoek naar een geschikte opdracht. Heerlijk even geen cijfers of beoordelingen, maar zonder stress een spel doen. Ik houd ervan. Hopelijk wil Nienke haar ingevingen nog veel vaker met ons delen.

Als redactie gaan we de komende twee maanden even ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid. Hoewel: op 10 juli is de deadline van NVOX #7 die in september uitkomt. Mocht u ook een aardig idee hebben voor in de klas dan zien wij het graag komen op redactie@nvon.nl.


Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl

5_NVOX23_TDS_NR-6.pdf
NVOX

NVOX 2023 • nummer 6 • bladzijde 5