Redactioneel: (Op)nieuw

Anneke Thurlings

Het redactioneel van hoofdredacteur Anneke Thurlings in NVOX 6 (2024)

(Op)nieuw

Als hoofdredacteur zie ik vaak als een van de eersten artikelen langskomen van auteurs die hun bijdrage via redactie@nvon.nl insturen. Daar word ik dan heel blij van, want er zitten geregeld pareltjes tussen. In deze NVOX staat bijvoorbeeld het artikel van Hannie Lensink, docent aan SG Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde en Universiteit Twente, waarin zij beschrijft hoe ze haar lessen vorm geeft. Voor een starter, maar zeker ook voor een docent met meer ervaring, zijn haar ideeën helder en erg verfrissend. Ik zou bijna zeggen: vernieuwend.

Ook de bijdrage van Fons Janssen, die werkt bij Biotechnoly in Venray, is zeer de moeite waard. Hij schrijft over hoe de luchtvaart moet veranderen als we in 2040 nog willen vliegen. Zelf ben ik niet zo’n fan van vliegen (de keren dat ik gevlogen heb zijn op de vingers van een hand te tellen), maar zonder luchtvaart kunnen we niet. Vliegen op oud (of opnieuw gebruikt) frituurvet, zoals in het artikel als optie wordt genoemd, lijkt mij overigens helemaal niets. Als ik alleen al aan de lucht denk, word ik misselijk. Roger Rikken stuurde een mooi artikel in over een apparaat dat hij gemaakt heeft om de eigenschappen van longitudinale golven (die met verdichtingen en verdunningen) zichtbaar te maken. Het is een apparaat dat gebaseerd is op een oude techniek met Crova’s discs die hier opnieuw wordt ingezet. De aankomende zomervakantie lijkt mij een uitgelezen moment om te kijken of het lukt zelf zo’n apparaat te bouwen. Het deed mij denken aan de poppetjes die ik als kind graag tekende onderaan op een nieuw kladblok: steeds een stukje verder zodat ze, als je het kladblok snel doorbladerde, leken te bewegen.

Mocht je inspiratie hebben voor een bijdrage aan het themanummer ‘(Op)nieuw’ dan ben je van harte uitgenodigd daar een eigen draai aan te geven. Ik wens je een hele fijne en mooie zomer toe!


Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl

5_Redactioneel-NVOX-2024-6.pdf
NVOX

NVOX 2024 • nummer 6 • bladzijde 5