Het voorwoord van NVON-voorzitter Jan Jaap Wietsma: Volhouden
Het begin van de lente 2021 markeert ook een wat droevig jubileum. De helft van de tijd die ik nu voorzitter NVON ben, houden we afstand en zijn we periodiek opgesloten. Aanvankelijk was dat een bijzonder avontuur. Het nieuwe is er nu wel vanaf, en het is vooral een kwestie van volhouden. Met het beschikbaar zijn van vaccins komt ook de vraag: en straks dan? Inmiddels zijn we eraan gewend dat we online vergaderen. Ik merk dat ik zelfs wat inwendig ga steigeren als ik bedenk dat al die overleggen weer fysiek zouden moeten, en hoeveel gereis en geplan dat met zich meebrengt. Een flink deel van het landelijke overleg zal online blijven; dat verwacht ik wel. Maar de mogelijkheid hebben om elkaar in de ogen te kijken en wat intensiever door te spreken is wel heel plezierig. En gewoon onbekommerd de deur uit kunnen gaan en genieten: het is voor iedereen belangrijk.
Online werken heeft ook grote invloed op de kwaliteit van ons onderwijs. Examenleerlingen fysiek les geven blijkt met aangescherpte maatregelen erg lastig. Of alle eindexamens doorgaan, en hoe, is voortdurend onderwerp van gesprek.
Een jaar geleden werd in de Tweede Kamer ook scherp gedebatteerd over de plannen voor Curriculum.nu. In juni kon het eindelijk verder en was alle hoop gericht op de wetenschappelijke curriculumcommissie, en een spoedige voortzetting van het proces na de zomer. Maar ook deze commissie had last van het online werken; en heeft in januari een tussenrapport ingediend. Met een demissionair kabinet aan het roer is de vaart er helemaal uit. Nu is het verkiezingstijd. Hoe de verkiezingen uitpakken voor het onderwijs moet blijken. Initiatieven van de FvOv in het afgelopen jaar om invloed op de partijprogramma’s te hebben zijn in de pandemie gestrand. We hopen alsnog onze invloed aan te wenden als er een regeerakkoord gesmeed wordt.
Met de moties die bij de behandeling van Curriculum.nu aangenomen zijn werd ook een grotere rol voor de vakverenigingen gevraagd, als gevolg van de aandacht die we als NVON hiervoor gevraagd hebben bij de Tweede Kamer en ministerie. OCW heeft hier onmiddellijk werk van gemaakt, en gezorgd dat de vakverenigingen (verenigd in FvOv en PVVVO) regelmatig bijgepraat worden over de ontwikkelingen. Dat gebeurde in juli en december 2020. Naar aanleiding daarvan heb ik verder gesproken met de betrokken medewerkers bij OCW over onze rol en visie. Mijn ervaring is dat er goed geluisterd wordt. Tegelijk zijn we niet de enigen die wensen hebben. Dat de bètavakken met voorrang vernieuwd worden is een mooi resultaat van deze invloed. Maar hoe dat de komende tijd vorm krijgt, is afwachten. Hadden we maar zo’n invloed op de coronapandemie.
Intussen hebben we in het bestuur onze plannen wederom bijgesteld. Aanvankelijk zouden we het grote NVON Bèta en Technologie Festival voor de zomer organiseren. We hebben dat nu verzet naar 22 september 2021, waarbij we uitgaan van een voornamelijk fysieke conferentie. Daarnaast zullen we voor de zomer onze jaarvergadering online organiseren, in combinatie met een inhoudelijke webinar op 9 juni 2021. Er gloort licht, maar onbekommerd is het allerminst. Inmiddels proberen we allemaal ons werk voor school, vereniging en in huis zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Ik wens ons allen daar het allerbeste voor.
Jan Jaap Wietsma
Voorzitter NVON
Reacties naar: j.j.wietsma@nvon.nl