Sommige proeven zouden alle leerlingen minstens één keer gezien moeten hebben, al was het maar vanwege het spektakel. Dit is er zo eentje. Een limonadeblik dat met een klap in elkaar gefrommeld wordt door de luchtdruk in het lokaal vergeten leerlingen niet snel. Bovendien kun je er veel verschillende onderwerpen aan ophangen en heb je dus redenen genoeg om de proef in alle jaarlagen een keertje te doen.
Waarnemen wat er precies gebeurt tijdens de proef is lastig, omdat het klapstuk zich heel snel afspeelt. Wat dat betreft is het nuttig om de proef twee of meer keer uit te voeren, want er valt veel te zien en te horen. Bovendien kunnen leerlingen helpen met de camera van hun telefoon. Die camera heeft vaak een slow-motion functie waarmee het in elkaar klappen van het blik mooi in beeld kan worden gebracht.
Het is leuk (en veilig) om de leerlingen dicht om de proefopstelling heen te verzamelen. Wel even aan de leerlingen voor in de klas vragen om hun schrift en boek in hun tas te doen, want de proef spettert nogal.
Met deze proef kunnen verschillende onderwerpen aan de orde komen:
Er is een andere proef waarmee zichtbaar wordt wat er gebeurt als het blik zich met water vult: Een kaarsje op een bord water, waar een stolp overheen wordt gezet.
Deze proef is eigenlijk een vertraagde versie van de proef met het limonadeblik. Het kaarsje warmt in eerste instantie de lucht onder de stolp op. Als het kaarsje dooft, door gebrek aan zuurstof, koelt de lucht af en “krimpt”. De luchtdruk onder de stolp wordt lager, waardoor het water naar binnen wordt geduwd door de buitenluchtdruk. Allemaal op je gemak te bekijken, zeker als je een grote stolp gebruikt!
Tot slot: In Delft is deze proef in het groot uitgevoerd door een kunstenaar. Een bak van 2 bij 2 bij vier meter van roestvrij staal werd vacuüm gezorgen met een pomp. Het resultaat was het kunstwerk op de foto hiernaast, dat sinds 1992 in de TU-wijk staat.
Nodig
Uitvoering
Ynze van der Spek is docent natuurkunde en robotica op het Parcival College in Groningen. Ynze beheert ook de website slimme-handen.nl. Daar staan proefjes en maak-opdrachten beschreven met filmpjes en werkbladen, voor het PO en VO.
“Laat een limonadeblik ploffen” komt uit de verzameling “Proefjes die Boem Doen”, verzameld door Jan Leisink, Henk Buisman, Leo Popma en Ynze van der Spek. Een uitgebreid artikel (met filmpje) over de proef is te lezen op deze pagina: nvon.tk/slimmehanden-limonade
De proef over het waxinelichtje onder een stolp in een bodempje water is hier te lezen: nvon.tk/slimmehanden-stolp