Er zijn niet veel mensen die als kind al zeker weten wat ze willen worden als ze later groot zijn. Voor Sjoerd geldt dit anders, want hij wist vanaf zijn tiende jaar al zeker dat hij iets met tanden wilde gaan doen. Tandarts worden was geen gemakkelijke weg met een vmbo-diploma, maar hij heeft een goed alternatief gevonden. Daarom studeert hij nu als tandtechnicus aan de Dutch Health Tec Academy.
Veel ervaring opdoen
De opleiding Tandtechnicus is te doen in beroepsopleidende leerweg (BOL) of in beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De BOL-variant bestaat uit vier dagen studeren en één dag stage, de BBL-variant uit vier dagen werken en één dag studeren. Sjoerd doet zelf de opleiding als BOL-variant en hij merkt dat ervaring in de praktijk opdoen erg leuk en belangrijk is. Zijn stage focust zich net op andere dingen dan de opleiding doet: “Op school heb ik wel geleerd om werkstukken te ontwerpen in 3D-software, maar het 3D-printen heb ik vooral veel tijdens mijn stage gedaan”.
Theoretische kennis
Sjoerd vindt het leuk om met zijn handen bezig te zijn en daarom koos hij voor deze technische opleiding. Toch komt er ook flink wat theorie bij kijken: “Eigenlijk heb ik de opleiding Tandtechnicus vooral gekozen om met mijn handen te kunnen werken, maar dat doe ik toch minder dan ik van te voren had verwacht”. Toch heeft het goed voor hem uitgepakt, want het digitale gedeelte van zijn studie ligt hem goed.
De theoretische vakken gaan voornamelijk over anatomie, materiaalkunde en vaktheorie. Zo leer je alles over de namen van alle spieren, gewrichten en botten in de mond. Verder wordt er kennis over kunststoffen en andere materialen behandeld. Deze stof gaat bijvoorbeeld over scheikundige formules en hoe stoffen bepaalde reacties aan gaan. Bovendien wordt er geleerd over het ontwerpen van een werkstuk in 3D-software, dat vervolgens kan worden gemaakt met een freesmachine of 3D-printer.
Toepassen in de praktijk
Een tandtechnicus leert alles over het ontwerpen en maken van kronen, bruggen en protheses. Deze worden digitaal ontworpen en vervolgens worden ze geprint en schoongemaakt. Het is heel precies werk, omdat de tanden en kiezen zo nauwkeurig worden nagemaakt dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Dit betekent dat ze exact de juiste pasvorm en kleur moeten hebben. Sjoerd vertelt dat je als tandtechnicus dus “echt met van alles en nog wat bezig bent”. Het is heel afwisselend werk en daarom vindt hij zijn vak zo leuk.
Altijd blijven bijleren
Als tandtechnicus moet je het leuk vinden om op de hoogte te blijven van alle technische ontwikkelen. Vergeleken met vroeger wordt er tegenwoordig veel meer digitaal gewerkt en in de toekomst gaat digitalisering een nog belangrijkere rol spelen binnen het vak. Bovendien zijn er constant nieuwe ontwikkelingen binnen de materiaalkunde: “Er komen elke dag nieuwe materialen bij, je bent dus continu aan het leren”. Daarom is het als tandtechnicus belangrijk dat je, ook na de opleiding, altijd leergierig blijft.
Bij de opleiding Tandtechnicus maak je niet alleen maar kunstgebitten. Vaak gaat het om kleine delen van het gebit, zoals een enkele tand of een prothese die meerdere tanden vervangt. Je werkt met de hand of met de computer. In een tandtechnisch laboratorium, een tandartspraktijk of de praktijk van een tandprotheticus maak je bijvoorbeeld 3D-ontwerpen voor kronen, bruggen en implantaten. Je kan samen werken met de tandarts van de patiënt, maar ook met een tandprotheticus, klinisch prothesetechnicus of orthodontist.