Vraag 05

Vraag 05

Door: Ad Mooldijk | Datum: Zondag 15 maart 2020, 12:34 uur

Plaats hier uw vraag of reactie of mening.

Antwoord:

Door: Bert Keegstra | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 19:18 uur

Als een leerling de structuur van methanol tekent en vervolgens aangeeft dat methanol waterstofbruggen zal vormen, is dat dan voldoende voor het scoren van de 1e bullet?

Door: de Witt | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 19:46 uur

Ja. Uit een juiste structuur van methanol blijkt de notie van een OH-groep. 

Door: Dorota Stefanowicz | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 20:04 uur

Een leerling benoemt een reactie tussen methanol en OH-groepen uit katoen als de reden dat pigment zich minder aan katoen kan binden, omdat de OH-groepen in katoen bezet worden door de reactie met methanol. Het lijkt mij ook een chemisch correcte antwoord.

Wat vinden jullie hiervan?

Door: de Witt | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 20:15 uur

Methanol reageert met het pigment en niet met katoen: dus onjuist.

Door: Bianca Butter | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 20:20 uur

Zelf zie ik antwoorden als 'methanol vormt waterstofbruggen met de OH groepen van katoen, waardoor deze niet of minder beschikbaar zijn voor de reactie met pigment'. Leuk verzonnen, en voor leerlingen waarschijnlijk heel plausibel.
Zelf zit ik ook nog te denken of hier vakinhoudelijk iets insteekt. De methanol-katoen gevormde waterstofbruggen zouden dan een soort sterische hindering moeten veroorzaken tegen het pigment.. geen idee.

Let wel, er staat nergens dat het methanol met het pigment reageert. Leerlingen moeten zelf een argumentatie verzinnen... betekent vanuit het leergebied van een leerling dat er voor hun soms meerdere antwoorden correct zijn, die voor mensen met meer kennis incorrect zijn. 

Nu reken ik het allemaal fout.

Goed punt ter bespreking voor de kringvergadering

Door: Dorota Stefanowicz | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 20:24 uur

@Bianca - mee eens - het staat inderdaad nergens dat methanol met pigment moet reageren.... ik laat deze vraag nog onbeoordeld staan.

Door: Kooijman | Datum: Woensdag 26 mei 2021, 23:01 uur

@Bianca: Het is voor ons duidelijk dat er gevist wordt naar de hydroxylgroep in methanol maar wellicht zijn andere opties te verzinnen. Er staat wordt niet gevraagd naar hoe groot het effect moet zijn namelijk...

Ik ben ook nog niets van die strekking tegengekomen maar ik kan me voorstellen dat een leerling iets zou kunnen verzinnen als "de toevoeging van het polaire methanol zorgt voor een tweefasesysteem; de polaire cellulose zal bij voorkeur oplossen/zich bevinden in de methanol en het apolaire pigment zal bij voorkeur oplossen in de CO2. Hierdoor kan er alleen op het grensvlak pigment gebonden worden"

Door: Houtekamer | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 09:47 uur

"Methanol kan samen met de OH groepen uit de katoen een ether vormen." Met verdere uitleg.... Op basis van de info in de opgave zou dit juist kunnen zijn. Voorlopig 1 punt, maar ik denk toch echt dat dit twee punten zou moeten zijn.

Door: Erik Rotman | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 10:46 uur

Nergens in de tekst staat dat het methanol met het pigment een reactie aangaat. Dus een leerling die schrijft over het ontstaan van een ether uit de reactie tussen methanol en de OH-groepen van katoen, waardoor er geen plaats meer is voor het pigment kun je toch niets aanrekenen? Ook kom ik antwoorden tegen in de strekking van het vormen van H-bruggen tussen de OH-groepen van katoen en methanol, waardoor pigment geen ruimte krijgt om te reageren.

In beide gevallen zou ik de 2 punten toekennen.

 

Door: Inge Roos | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 11:09 uur

@erik:

Ik kom hetzelfde antwoord tegen, helemal goed uitgelegd. Ik ga hier ook 2 punten voor geven