Vraag 05

Antwoord:

Door: van Damme-Rosenmöller | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 11:59 uur

Ethervorming tussen methanol en katoen valt strikt genomen niet uit te sluiten. De tekst bevat echter 'reactief pigment'. Daaruit maak ik toch wel op dat de reactie met het pigment moet plaatsvinden. Ik hou correctiemodel aan, waarbij ik goed reken als het pigment impliciet wordt bedoeld.

Door: Windmeijer | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 12:49 uur

@Bianca Ook ik heb meerdere leerlingen die het zo uitleggen. Heb ze nu geen punten gegeven, maar chemisch gezien kan dit best een aardige verklaring zijn. Niet de gezochte, maar dan had de vraag wellicht anders gesteld moeten worden.

Door: Vic Dhooge | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 13:59 uur

Er is duidelijk aangegeven dat het pigment in ondermaat aanwezig is ten op zichte van de OH groepen in cellulose. Dat zou betekenen dat het bezetten of sterisch hinderen van OH groepen in cellulose niet veel effect zal hebben op de hoeveelheid pigment die met cellulose reageert. Ik denk dus dat we dat toch niet goed mogen rekenen.

Door: Tobias Schrama | Datum: Donderdag 27 mei 2021, 22:00 uur

Hoewel ik het eens ben met het sentiment van oa @Inge, er staat duidelijk bij het 2e bolletje dat de methanol-katoen reactie niet goed is. Moet via CVTE gespeeld worden!

Door: Schaareman | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 13:17 uur

In de gecombineerde kringbespreking Goes-Holten werd nu juist geconcludeerd dat ethervorming tussen cellulose en methanol wèl goed gerekend mag worden, omdat leerlingen niet kunnen weten hoe reactief reactief pigment is t.o.v. de etherreactie. Vorming van H-bruggen tussen MeOH en cellulose is NIET goed omdat ze wel moeten weten dat een H-brug minder sterk is dan een atoombinding die dan dus bij de reactie gevormd wordt (zou hooguit tot lagere reactiesnelheid kunnen leiden... wellicht een interessante vervolgvraag :))

Door: Miloud Boualili | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 14:07 uur

voor de ethervormig tussen de methanol en de OH van katoen heb ik 1 p gegeven. logish uitleg ! 

Door: Bas Siebring | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 14:41 uur (Bewerkt op: 29-05-2021 14:43)

Nog een vermelding van waterstofbruggen

ik heb een leerling die ook de kant van de waterstofbruggen opgaat en aangeeft dat methanol het nucleofiel "opsluit", waardoor het nucleofiel minder makkelijk reageert. Er staat nergens hoeveel methanol wordt bijgevoegd en dus hoeveel van de OH-groepen van het katoen op deze manier "opgesloten" kunnen worden. Op basis van de voorkennis (voor SN2 is een polair aprotisch oplosmiddel beter dan polair protisch) vind ik het wel een plausibele uitleg.

Ik vind geen punten voor dit antwoord toch wel erg bar.

iemand opmerkingen / ideeën?

Door: Rijneveld | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 17:16 uur

@Erik en @Inge ik neem aan dat jullie dan de etherbinding goed rekenen? Niet de waterstofbruggen (zie verslag examenbespreking).

Door: Molenkamp-Gorter | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 17:48 uur

Nee, een ethervorming is niet goed, zie de reactie van Vic hiervoor: het pigment is in ondermaat, dus minder OH beschikbaar aan het katoen maakt niet uit (als deze reactie al op zou treden). Helaas, 0p dus.

Door: Sitters | Datum: Zondag 30 mei 2021, 09:06 uur

Toch niet geheel mee eens. Pigment is ondermaat maar er staat niets over de hoeveelheid methanol.  je kan dus redeneren dat er wel degelijk OH groepen van cellulose afreageren waardoor er minder pigment kan reageren.