Vraag 16

Vraag 16

Door: Ad Mooldijk | Datum: Zondag 30 april 2023, 21:44 uur

Plaats hier uw vragen, opmerkingen of overdenkingen.

Antwoord:

Door: Kooijman | Datum: Dinsdag 23 mei 2023, 23:55 uur (Bewerkt op: 24-05-2023 00:11)

(verplaatst naar correcte vraag)

Door: Arjan van Ginneken | Datum: Woensdag 24 mei 2023, 09:51 uur

Als ik zo een opgave zie vind ik het jammer dat we oxidatiegetallen niet meer behandelen.

Door: Windmeijer | Datum: Woensdag 24 mei 2023, 09:57 uur

"Er ontstaat de onontleedbare stof H2 dus redox" is chemisch gezien goed. Dus ook als er OH- niet genoemd is.

Door: Wim Groenewoud | Datum: Woensdag 24 mei 2023, 17:13 uur (Bewerkt op: 24-05-2023 17:13)

Dat bij de omzetting van DEA naar DSIDA een redoxreactie plaatsvindt lijkt me duidelijk, maar je zou toch ook kunnen zeggen dat er via een redoxreactie twee carbonzuurgroepen ontstaan, die vervolgens via een zuur-basereactie worden omgezet in de overeenkomstige zuurrestionen? In dat geval zou er voor het antwoord "beide" ook wat te zeggen zijn, al wordt dat niet als mogelijkheid in de vraag aangegeven.
De zuurrestionen zijn zwakke basen, neem ik aan, dus er zal in de oplossing toch ook iets van een zuur-base-evenwicht een rol spelen (al zal dat door de hoge pH sterk naar rechts liggen)?

(Overigens gaat het hier om mijn eigen "overdenkingen" bij deze vraag, ik ben nog niet toegekomen aan het nakijken ervan, dus weet nog niet of er leerlingen zijn die zo'n soort redenatie hebben gevolgd.)

Door: Inge Roos | Datum: Woensdag 24 mei 2023, 19:47 uur

Is een consequente conclusie ook dat er sprake is van een zuur-base reactie als de leerling uitlegt dat er 2 H+-ionen worden afgestaan door DEA (die vervolgens reageren tot H2)?

Soms vind ik het ingewikkeld hoor, die consequente conclusies...

Door: Schaareman | Datum: Donderdag 25 mei 2023, 09:51 uur (Bewerkt op: 25-05-2023 09:52)

Conclusie via de elementredenatie (er ontstaat een element, H2 (dan wel expliciet noemen)) dus het is redox lijkt me goed. Had in indienen kunnen (moeten?) staan.

Idem mijns inziens voor een redenatie als "een alcohol (formule nog noemen?? hoe expliciet) wordt geoxideerd tot een carbonzuur(restion)" en dat is redox.

Ben er nog niet aan toe, dus weet niet òf dit van toepassing is of gaat zijn, maar het cv had iets uitgebreider kunnen zijn op basis van de scheikundige mogeljkheden....

Door: Arjan van Ginneken | Datum: Donderdag 25 mei 2023, 10:02 uur

Ik vind dit een draak om na te kijken. Geen van mijn leerlingen (tot nu toe) komt maar in de buurt van de modelantwoorden. En wat zijn die "relevante deeltjes" bij *1. DEA is neutraal, DSIDA is negatief dus redox, is dat voldoende? Ik gok van niet. Niemand noemt die OH- -> H2. Een leerling benoemt dat O in OH- 2- is en in DSIDA 1-. Dus redox. OK, daar kan ik mee mee gaan. Verder is het een heleboel vaagheid in de antwoorden. Is dat herkenbaar?

Door: Jeroen van Leeuwen | Datum: Donderdag 25 mei 2023, 22:37 uur

Kan iemand hier uitleggen wat er in deze reactie feitelijk gebeurt? Hoe het reactiemechanisme verloopt? Want ik begrijp het niet.... :-(

Leerlingen zijn m.b.v. methode Chemie Overal als het goed is op de hoogte van

- condensatiereactie alcohol met carbonzuurgroep tot ester incl. reactiemechanisme 

- redoxreactie primair alcohol tot aldehyd + 2H+ + 2e-, vervolgens m.b.v. H2O tot carbonzuur + 2H+ + 2e-.(maar eigenlijk mag dit niet want in basisch milieu mag geen H+ ontstaan; en dat ontstaat er dus ook niet).

Daarnaast kan alcohol o.i.v. geconcentreerd zuur dehydratatie reactie geven, waarbij dus water als vertrekkende groep optreedt (maar er ontstaat geen water.....?)

Ook lees ik op internet dat o.i.v. natronloog de alcoholgroep als zuur op kan treden en dat er dus een oxy-anion ontstaat. (maar er ontstaat geen water volgens antwoordmodel).

Wat gebeurt in deze reactie wél???

 

 

Door: Loes Vermeij | Datum: Vrijdag 26 mei 2023, 10:36 uur

Ik vind deze vraag lastig, het cv dan. Cv gaat uit van een ontkenning. Het is geen ZB dus redox. Ik heb veel lln die proberen te redeneren dat het wel redox moet zijn. Meestal zeggen ze iets in de trant van de O is nu 1- geladen. Ik kom er eigenlijk niet uit of dit juist is. Heeft iemand voorbeelden van juist antwoorden waarbij geredeneerd vanuit redox perspectief.

Door: Jeroen van Leeuwen | Datum: Vrijdag 26 mei 2023, 14:23 uur (Bewerkt op: 26-05-2023 14:24)

Voor wie onduidelijk is wat er gebeurt in de reactie van vraag 16:

Geinformeerd via collega Regina Hekking bij Koen Hekking (organisch chemicus). Bedankt Koen!

Als je zelfs als docent bij het lezen van een vraag niet begrijpt wat er gebeurt, hoe kunnen we dan van leerlingen eisen dat zij een goed beargumenteerd antwoord geven?