Vraag 01

Antwoord:

Door: Martijn van Aken | Datum: Maandag 20 mei 2024, 15:32 uur

Zucht... toch weer een leerling die 'sec' als eenheid opschrijft voor seconden. Neem aan dat dat complementeerpunt kost?

Door: Toussaint | Datum: Maandag 20 mei 2024, 16:59 uur

Bij mij ook een enkeling die 'sec' schrijft. En ook een paar die 'seconden' uitschrijven. Als je completeert met 'seconden' is het goed, en is 'sec.' daar niet een afkorting van en dus ook goed? 

Door: Kortstra | Datum: Maandag 20 mei 2024, 19:52 uur

Kost sec. nu wel/niet het completeerpunt. Ik ben geneigd om het punt niet toe te kennen, immers wat doe je hierna met massa in gr. De juiste notatie doet er wel toe, denk bijvoorbeeld bij de kernreactie-vergelijking in een volgende vraag, als voor het neutron de notatie N in plaats van n wordt gebruikt wordt dit ook niet goed gerekend (zie landelijk examenverslag).

Door: Reeuwerd Straatman | Datum: Maandag 20 mei 2024, 20:06 uur (Bewerkt op: 20-05-2024 20:35)

Waarom zou sec of gr niet goed zijn? Staat dit serieus ter discussie? Er is volgens mij nergens een regel die stelt hoe een eenheid genoteerd dient te worden, zolang duidelijk is wat er bedoeld wordt. Sec en gr zijn gangbare afkorting van de betreffende eenheden in het dagelijks leven? Minuten als "m" noteren zou ik daarentegen wel fout rekenen, omdat dat dat meters betekent Soms vind ik overigens sec nog wel fijner ook. Als de s kort op het antwoord staat kun je bij aardig wat lln het onderscheid met de 5 niet eens maken. Ik ben al blij dát ze een eenheid noteren.

Ik maak me drukker over andere triviale zaken die de leerlingen nog steeds niet lijken te kunnen. Zoals omrekenen van eenheden, bijv.

Dit is overigens echt wel iets anders dan notatie van een neutron. Neutron schrijven als N is gewoon fout, want N is stikstof. Dit is appels met peren vergelijken. Of eigenlijk eenheden met (elementaire) deeltjes.

Zolang er geen twijfel kan ontstaan over welke eenheid de leerling bedoelt, kun je het completeerpunt gewoon geven voor "s", "sec", "seconde", "secondes", "seconden", "g", "gr", "gram", "A", "Amp", "ampère", etc. 

Door: Monsees | Datum: Dinsdag 21 mei 2024, 09:31 uur

Eens met de vorige spreker. We zijn er niet om op alle slakken zout te leggen, we zijn er om te beoordelen of leerlingen een vraag adequaat en begrijpelijk kunnen beantwoorden. Seconde, sec, s, is wat mij betreft volkomen duidelijk en niet ambigu. 

Los daarvan: in twijfelgevallen gewoon het punt opschrijven. Als het niet goed is hoor je het wel van je tweede corrector. Als je het punt niet opschrijft, zul je nooit weten of de tweede corrector er mee akkoord zou zijn gegaan.

Door: Mark Havermans | Datum: Woensdag 22 mei 2024, 09:19 uur

Geheel eens.

sec lijkt me gewoon goed. Je kunt minuut ook afkorten tot min. En hour als hr. Je schrijft ook arcsec en arcmin, denk dat boogsec ook voorkomt dus.