Een van de uitdagingen, waar we in de wetenschap voor staan, is te bepalen hoe recente klimaatveranderingen de natuur al veranderd hebben en welke veranderingen we nog kunnen verwachten in de komende tientallen en honderden jaren. Deze vragen zijn niet alleen wetenschappelijk interessant. Het is van groot belang om te bepalen wat voor gevolgen de veranderingen in de natuur hebben.
We hebben maar zeer beperkt de tijd om de samenleving te mobiliseren, om de kennis over de natuur te vergroten en om de juiste maatregelen te nemen. Het is daarom belangrijk dat de kinderen van nu al op school leren hoe groot de veranderingen zijn en hoe je die zichtbaar maakt. Vanwege de complexiteit van de problemen is het nodig dat uiteenlopende wetenschappelijke disciplines met elkaar samenwerken.
Ook het publiek speelt een cruciale rol in het ecologisch onderzoek. Alleen al in Nederland zijn er meer dan honderdduizend mensen actief bij de monitoring van planten en dieren. Met de inzet van vrijwilligers krijgen onderzoekers informatie over plaatsen die ze nooit zelf allemaal zouden kunnen bezoeken. Naast het doen van waarnemingen spelen vrijwilligers bovendien steeds vaker een rol bij de analyse en interpretatie van de gegevens en bij de communicatie van de resultaten.
Docentenmateriaal
In de bij dit artikel horende document bevindt zich de volledige tekst van het intermezzo van Arnold van Vliet uit het boek Ecologie leren & onderwijzen
Links
Onderstaande links gaan naar sites waar heel veel info over dit onderwerp te vinden is.
www.growapp.today
www.naturetoday.com, www.twitter.com/naturetodaynl
www.muggenradar.nl, www.twitter.com/muggenradar, www.facebook.com/muggenradar
www.allergieradar.nl www.twitter.com/allergieradar
www.tekenradar.nl, www.twitter.com/tekenradar
Allergie Consortium Wageningen
www.facebook.com/arnold.vanvliet
TEDxEde presentatie: Nature already adapts to climate change. What about you?