Dankzij een geschikte app kan de smartphone gebruikt worden als colorimeter. Als voorbeeld hiervoor dient de colorimetrische bepaling van het ijzergehalte in bloed. Daarvoor is het nodig eerst een ijklijn te maken. Vanwege de veiligheid wordt voor de demo ‘nepbloed’ gebruikt.
Voor de colorimetrische bepaling van het ijzergehalte in bloed is een ijklijn nodig. Bij een aantal oplopende concentraties meet een smartphone de waarden van de kleursterkte. Deze waarden worden in een grafiek uitgezet; het resultaat is de ijklijn. Inpassing in de ijklijn geeft de waarde van de onbekende concentratie
De beschrijving van deze demo staat in het boek Showdechemie – effectief demonstreren.
Aanvullingen
Tips voor de uitvoering
NVOX-artikel
Een goedkope variant spectrofotometer op basis van een smartphone.
Juurlink, L., Van der Vaart, D., Bruininks, B. (2022). Spectrofotometer met verschillende soorten smartphones. NVOX, 47(7), 19-21.
Opstelling om thuis colorimetrische metingen te doen met de smartphone
Uitvoerige uitleg hoe je zelf een cuvethouder kunt knutselen en de smartphone stabiel neer moet zetten, om thuis metingen te doen.
Mobile Phone Colorimeter Spectrophotometer set-up
https://www.youtube.com/watch?v=YX-L59_0J9M
Textielkleur in industrie meten met smartphone
Onderzoek bij textielindustrie, om textielkleur snel te testen. Betere resutaten bij gebruik voorzetstuk (tralie). Niet altijd nodig, vaak zijn voor het doel de resultaten zonder voorzetstuk goed genoeg.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10304433/
Venster: waarvoor zijn colorimetrische metingen thuis een aanwinst?
Laat leerlingen bedenken waarvoor colorimetrische metingen thuis nuttig zouden kunnen zijn; ze mogen internet gebruiken. Misschien eerst klassikaal mogelijke zoektermen
inventariseren.