Showdechemie ZB09 - Biertje

11 december • Auteursteam Showdechemie – effectief demonstreren • Foto: Marco Metselaar

Door toevoeging van ogenschijnlijk ‘water’ aan een blauwe oplossing ontstaat een schuimende vloeistof die net een biertje lijkt.

Vorige Volgende

Eenvoudige demonstraties die herkenbare situaties doen ontstaan krijgen meestal een enthousiast onthaal, bijvoorbeeld tijdens een open dag. Zo ook de demo Biertje. Dat je door toevoeging van ogenschijnlijk ‘water’ een schuimende vloeistof krijgt die net een biertje lijkt is opmerkelijk. Zodra de verklaring wordt gegeven, is de magie wel wat weg.

De beschrijving van deze demo staat in het boek Showdechemie – effectief demonstreren.

Aanvulling

Op internet zijn vele proeven te vinden waarbij op een ‘magische’ manier vloeistoffen ontstaan die drinkbaar lijken, maar het beslist niet zijn. Er zijn een flink aantal bij die nu om veiligheidsredenen nu niet meer kunnen, bijvoorbeeld doordat fenolftaleïen of een chromaat wordt gebruikt. Daarnaast levert het gebruik van glaswerk (zoals wijn- of bierglazen en dito flessen) extra risico’s op. Voorkomen moet worden dat er verder ooit iets gedronken wordt.

Een demonstratie zonder fenolftaleïen of chromaat is Magic drinks. Hier zorgt een aangezuurde permanganaatoplossing voor reacties in glazen waarin van te voren kleine hoeveelheden reagentia zijn gedaan. De demonstrator laat ook de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zien.

Leswerk