Showdechemie2 E17 Stofexplosie

1 mei • Jan de Gruijter en Henny Kramers-Pals • Kees Kampfraath

Met deze demo kan een stofexplosie zonder al te veel risico’s worden gedemonstreerd. Het gebruikte lycopodiumpoeder (heksenmeel) is bijzonder ontvlambaar.

Vorige Volgende

Met enige regelmaat rapporteren de media over een explosie in een silo waar bijvoorbeeld graan of een ander poederachtig materiaal is opgeslagen. Omdat de aanvoer vaak via schepen plaatsvindt, wordt het poederachtige materiaal via een brede buis naar de silo gezogen. In de silo ligt het poeder daarom heel luchtig opgeslagen. Onder bepaalde omstandigheden kan een vonk al voldoende zijn om het poeder te laten exploderen. Van de silo blijft niets meer over en de explosie is op kilometers afstand nog te horen.

Met deze proef kan een stofexplosie zonder gevaar worden gedemonstreerd. Het gebruikte lycopodiumpoeder (heksenmeel) is bijzonder ontvlambaar. Het wordt bij in films en podiumshows gebruikt voor ‘special effects’. Bij natuurkunde wordt het onder andere gebruikt bij de proef van Kundt.

De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.

Link bij Showdechemie2 E17 Stofexplosie
Uitvoering van de demo die daarna ook vertraagd wordt afgespeeld.
https://www.youtube.com/watch?v=TAdElO1FCSM 
Steve Spangler heeft een bedrijf voor scienceproeven waarvan demonstraties op YouTube een onderdeel zijn. In dit filmpje laat hij een paar proeven met lycopodiumpoeder zien, waarvan de laatste wat betreft uitvoering nauw verwant is met E17. 

Site met ook andere demo’s van verbrandingen, bevat fotoseries en filmpjes
http://www.angelo.edu/faculty/kboudrea/demos.htm

Bronvermelding
  1. Standaardwerk over demonstratieproeven: Shakhasiri, B.Z. (1983). Chemical Demonstrations. Vol. 1, p. 113-116. Madison: University of Wisconsin Press.
Leswerk