Een duikbootje gaat een flink aantal keren op en neer in een bak water. Bakpoeder zorgt voor de aandrijving. Het duikbootje kan worden gekocht of zelfgemaakt (we noemen het dan een duikertje). Dit is een aardige proef voor open dagen.
Vul het duikbootje met bakpoeder. Laat twee druppels water op het bakpoeder vallen en duw het duikbootje dan naar beneden in de waterbak. Na een paar minuten begint het duikbootje omhoog te gaan door de CO2-ontwikkeling. Onderin zitten kleine gaatjes waar het koolstofdioxide doorheen komt. Als de duikboot boven is aan het wateroppervlak, kantelt deze een beetje waardoor het overtollige gas ontsnapt. Daarna zakt de boot weer omlaag. Dit proces gaat door totdat de reactie tussen de zure en basische component van bakpoeder is afgelopen en er geen CO2 meer ontstaat. Dat duurt vrij lang.
In Showdechemie2 staat een voorschrift voor zelfgemaakt bakpoeder.
Aanvullingen en links bij M15 Duikboot
Verkrijgbaarheid duikbootje
Het duikbootje was in april 2017 niet meer te koop bij de NEMO Science Shop (http://shop.e-NEMO.nl) maar wel via internet te bestellen. Zoektermen: duikbootje educatief speelgoed of diving submarine science toy
Zelf duikertjes maken
In de bijlage M15_proefbeschrijving voor een zelf te maken duikertje staat een instructie over hoe je zelf duikertjes kunt maken van wegwerppipetjes.
Filmpje op YouTube: Duikbootje in actie
https://www.youtube.com/watch?v=S8PcVeOu0ss
Sodaproefjes
In de bijlage M15_NVOX-artikel sodaproefjes staat het artikel van Marco Metselaar hierover.