Losse waterstofatomen zijn veel reactiever dan waterstofmoleculen. Deze demonstratieproef toont dat aan door de ontkleuring van permanganaat.
De halfreactie 2 H+(aq) + 2 e- → H2(g) kan in twee stappen beschreven worden. In de eerste stap neemt een H+ ion een elektron op en wordt een waterstofatoom. In de tweede stap vormen twee waterstofatomen een molecuul H2.
Het waterstofatoom heet hier waterstof ‘in statu nascendi’ van het Latijnse woord nascere, geboren worden. Het wordt afgekort als Hisn.Losse waterstofatomen zijn veel reactiever dan waterstofmoleculen. Deze proef toont dat aan. Kaliumpermanganaat in zuur milieu reageert niet met waterstof die wordt ingeleid, maar wel met waterstofatomen die ter plaatse ontstaan door de reactie van magnesium met zwavelzuur.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.
Aanvulling op R12 Waterstof in statu nascendi
Goede Duitse site over waterstof
Zoeken op internet leverde een Duitse site op waarin alles staat over waterstof wat een mens maar wil weten: als alternatieve brandstof, over IR- en UV-spectra, het zure karakter, kernreacties in de zon. Eindelijk een wikitekst die niet is geschreven door goed bedoelende amateurs, maar door mensen die wetern waarover ze het hebben. Ze vermelden hetzelfde experiment (kopje Naszierender Wasserstoff) met zink. Zonder deze bevestiging was deze proefbeschrijving nooit tot stand gekomen.
URL: http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstoff