Met behulp van een oplosmiddel met een detergent erin kan je een spiegelbeeldkopie maken van een foto in de krant.
In de zeventiende eeuw, de ‘gouden eeuw’, was Nederland het machtigste land ter wereld. Bijzondere voorwerpen uit vreemde landen werden in rariteitenkabinetten verzameld. Eén zo’n voorwerp is door Rembrandt in een ets afgebeeld.
Rembrandt heeft er bij het tekenen niet aan gedacht dat na afdrukken van de ets de mond van de schelp in plaats van rechts links terecht kwam. De afdruk geeft de schelp in spiegelbeeld weer.
Bij deze demo ervaren de leerlingen dat bij het afdrukken van een krant (met eenvoudige middelen) een spiegelbeeld ontstaat. Dit kan een context bieden voor de uitleg van drukken in offset.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.
Aanvullingen op W11 Drukinkt
In het bestand W11 Aanvullingen staan enkele aanvullende foto’s.
Links
Site grafische industrie: www.graficum.nl
Hierop is een uitleg van drukken in offset te vinden.
Ets die Rembrandt maakte van de Conus Marmoreus
Op de site van het Rijksmuseum staan afbeeldingen van de twee achtereenvolgende stadia van deze ets. Zoektermen: Rembrandt ets Conus Marmoreus .
https://www.rijksmuseum.nl/nl/zoeken/objecten?q=Rembrandt+ets+conus+marmoreus+&p=1&ps=12&st=OBJECTS&ii=0#/RP-P-OB-242,0
Toelichting die te vinden is op de site van het Rijksmuseum: "Rembrandt was allerminst ongevoelig voor de 17de-eeuwse fascinatie met exotische naturalia: hij bezat een ‘groote quantiteit hoorens (schelpen) en seegewassen’. Dit exemplaar, dat in Rembrandts tijd te boek stond als Herts Horen, behoorde ongetwijfeld tot die verzameling. Uiterst nauwgezet bracht hij het karakteristieke, donkerbruine kleurpatroon in prent, al geeft de ets de schelp in spiegelbeeld weer."