Showdefysica2 demo B18, De zelfrijdende auto

11 januari • Leo te Brinke

Eén van de manieren om de wet van behoud van impuls te laten zien is een slinger op een zeer licht lopend karretje te plaatsen. De slinger en het karretje maken dan tegengestelde bewegingen. Op het moment dat je de slinger loslaat is de totale impuls nul maar rijdt het karretje toch weg. Klopt de behoudswet niet meer?

Vorige Volgende

Als het karretje wegrijdt bij het loslaten van de slinger – weliswaar schoksgewijs – lijkt er iets mis met een fundamentele behoudswet. Of toch niet?

Als het erop aankomt weten velen van ons wel uit de kindertijd dat je, zittend in een karretje, vooruit kan komen zonder de grond te raken, door op de juiste manier je bovenlichaam naar voren en achteren te bewegen.

De proef lukt alleen als het karretje niet al te licht loopt, dus daar zit het geheim.

Spectaculair is deze proef niet, maar hij geeft wel stof tot nadenken.

Dankzij het keuzesubdomein Kern- en deeltjesprocessen is Impuls terug in het vwo-examenprogramma. Daar gaat het natuurlijk om interacties tussen elementaire deeltjes, maar geen natuurkundedocent zal het in zijn/haar hoofd halen om het concept impuls niet eerst in een alledaagse context te behandelen.

Aanvullingen op de proef

De bestanden voor Coach 6 en 7 zijn in de bijlagen bij dit bericht te downloaden.

Ook is er een bijlage te vinden: De zelfrijdende auto-extra: hierin staan onder andere: grafieken, tips, truuks en méér.

Het besproken filmpje staat ook in de bijlagen.

B18_Zelfrijdende-auto-6.cma B18_Zelfrijdende-auto-7.cma7 B18_Zelfrijdende-auto.avi B18_De-zelfrijdende-auto-extra.pdf
Leswerk